Zdenko Prskalo: Bez potpore lokalne uprave, ali i kvalitetno obučene radne snage uspjeh je teško zamisliv

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. veljača 2017. u 13:49
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U proizvodnim se djelatnostima zbog neadekvatne poslovne klime veći trošak proizvodnje očituje u finalnoj cijeni proizvoda, na što je pažnju skrenuo Zdravko Jelčić, predsjednik uprave Spin Valisa.

U sklopu okruglog stola održana je i panel diskusija na temu uloge gradova u razvoju poduzetništva na kojem je pohvaljena sinergija požeške lokalne samouprave i poduzetnika, kao i najava ulaganja od 11 milijuna eura tvrtke Spin Valis koja već zapošljava 500 ljudi, ali neprekidno otvara nove prilike za zaposlenje. Ipak, uz primjere uspjeha šira gospodarska slika nije zadovoljavajuća, upozorio je gradonačelnik Požege Vedran Neferović. „Nije jednostavno balansirati između potreba i mogućnosti, pa imamo i primjer iz 2015. godine kada su zbog smanjenih proračunskih sredstava i ulaganja bila najmanja. U ovoj situaciji ne možemo značajno potaknuti rast lokalnog poduzetništva bez da gradske investicije ostave traga na proračunu. Također, grad poput Požege ne može darivati besplatne udžbenike kao Zagreb niti brojnim drugim socijalnim davanjima olakšati život građanima, a da se prethodno infrastrukturno ne podigne na višu razinu. U tom procesu se, pak, suočavamo s preprekama, kao što je ishođenje zemljišta za gradnju poduzetničke zone, koje su administrativne prirode i pri tome gubimo novac“, naglasio je gradonačelnik.

S navedenim se složio i gradonačelnik Zaprešića te predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Željko Turk, koji smatra da bi grad i država trebali više sanirati tehničke, bankarske i birokratske prepreke koje su stavljene pred poduzetnike. „Država je zakazala na nekoliko ključnih pitanja, zato debelo kasnimo i vrijeme je da institucionalna potpora postane snažnija. Recimo, Zaprešić uz Veliku Goricu plaća najskuplju toplinsku energiju u Zagrebačkoj županiji što je rezultat nedonošenja odluka na vrijeme i u konačnici dovodi i do nestabilnosti lokalnih vlasti. Hrvatska je premrežena ne donošenjem odluka zbog čega, gledano malo šire, gubimo mnoštvo novca. Udžbenici i obrazovanje su obaveza centralne države, a ne lokalne zajednice, a na njima se najbolje vidi razlika u bogatstvu županija što nikako nije korektno“, kazao je Turk.

U proizvodnim se djelatnostima zbog neadekvatne poslovne klime veći trošak proizvodnje očituje u finalnoj cijeni proizvoda, na što je pažnju skrenuo Zdravko Jelčić, predsjednik uprave Spin Valisa. „Koliko potencijala i prirodnih resursa imamo, a ne postižemo bolje poduzetničko okruženje – kratak je opis naše situacije koja iznenađuje svakog stranca. Primjerice, retroaktivno odavanje 14 posto trošarine na proizvodnju obnovljivih izvora energije definitivno nije stimulativno. Tako da porezna reforma, kao i sve koje nas očekuju, ne bi trebale biti same sebi svrha već bi trebale biti strukturnog reformatorskog karaktera“, ukazao je Jelčić.

Bez potpore lokalne uprave, ali i kvalitetno obučene radne snage uspjeh je teško zamisliv, dodao je direktor i vlasnik požeške tvrtke Magma Zdenko Prskalo. „Zbog naše temeljene djelatnosti usmjerene na proizvode za obnovljive izvore energije (OIE) imamo veliki izvozni potencijal, poznati smo i zbog sustavnih ulaganja u istraživanja i razvoj, pa je dio našeg poslovanja nadišao lokalni kontekst i dijelom ovisi o nacionalnim ekonomskim politikama. Ipak, teško je doći do poslova na domaćem terenu, bez obzira koliko mi bili tehnološki opremljeni“, naglasio je.

Stoga predsjednik Gospodarske komore Požeško-slavonske županije Luka Balenović upozorava da sve negativne trendove, pa i depopulaciju, može spriječiti ravnomjerni razvoj zemlje. „Država bi trebala napraviti analizu kako bi se vidjelo koliko jedinice lokalne samouprave zaista troše i od čega pune proračune. Kad uzmemo financijsko stanje na obali, imam dojam da oni ne znaju gdje će s novcem jer se samo na zidinama u Dubrovniku se uberu tri požeška gradska proračuna. Kod nas se živi od prvog do prvog, pa bi centralna država trebala povući crtu i potaknuti ravnomjerni regionalni razvoj“, poručio je Balenović. Dodao je i da bi Požeško-slavonska županija trebala strateški pristupiti prirodnim i ljudskim potencijalima kojima obiluje te u skladu s time označiti i vlastitu komparativnu prednost kako bi se radilo kontekstu s preduvjetima za uspjeh.  

Komentirajte prvi

New Report

Close