Zbrka zbog Marijane Petir u Odboru za ljudska prava

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2012. u 14:20
Marijana Petir Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

“Ne mogu prihvatiti, oprostite mi unaprijed, meni savjest ne dozvoljava glasovati za osobu koju su udruge civilnoga društva proglasile homofobom desetljeća. “

Hrvatski sabor izabrao je, prema prijedlogu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove 104 vanjska člana koja će sjediti u 22 saborska odbora. Prema Poslovniku sabora u radna tijela može se imenovati do šest javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika koji imaju sva prava člana radnog tijela, osim prava odlučivanja, dakle, ne mogu glasati o predloženim zakonima.

Sve predložene kandidate zastupnici su prihvatili bez prigovora, osim kandidate za Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gdje je HNS-ov Goran Beus Richembergh prigovorio kako mu savjest ne dopušta glasati za Marijanu Petir.

– Nemam nikakvu rezervu prema stotinu kandidatkinja i kandidata, ali imam rezerve ovdje kod ovog odbora i samo kod ovog odbora. Tri su izazova ili problema koja vidim u ovome. Prvi je što mislim da nije dobro da predlažemo kandidata ili kandidatkinju koji se sam predložio ili predložila, a zanemarimo činjenicu da drugi kandidati imaju iza sebe vrlo relevantne preporuke, osobito udruga za razvoj civilnog društva. Drugi problem koji vidim, mislim da nije dobro da u odboru budu dvoje pripadnika ili pripadnica iste nacionalne manjine. U odboru kao što znadete po dužnosti sjede svi zastupnici nacionalnih manjina u RH koji sjede u ovom Saboru. Treći problem koji vidim je da se predlažu osobe protiv kojih javnost ustaje – rekao je Beus koji niti jednom nije imenovao Marijanu Petir, ali je bilo jasno da govori o njoj.

– Ne mogu prihvatiti, oprostite mi unaprijed, meni savjest ne dozvoljava glasovati za osobu koju su udruge civilnoga društva proglasile homofobom desetljeća. Ne mogu prihvatiti imenovanje osobe koja je u prošlome mandatu vrlo otvoreno opstruirala rješenje jedne velike nepravde, a to je povrat imovine zemljišnim zajednicama koje su otele vlasti '47. godine. I ne mogu prihvatiti glasovati za prijedlog, za osobu koja je jedina 2008. godine u ovome Visokome domu glasovala protiv unapređenja, odnosno izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju diskriminacije koju je predložila tadašnja Vlada naše kolegice gospođe Jadranke Kosor. Meni to savjest ne dozvoljava – objasnio je svoj stav Beus Richembergh. Za repliku se javio Branko Hrg, predsjednik HSS, stranke iz koje Petir dolazi, te kazao kako nije Petir predložila stranka već Hrvatska biskupska konferencija.

– Odgovornost za ovo što radimo snosimo mi, a ne Biskupska konferencija – odgovorio mu je Beus.

Javio se i manjinski zastupnik Nedžad Hodžić koji smatra da nije dobra praksa da u Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sjedi dvije pripadnike iz jedne nacionalne manjine kako bi svačija prava bila jednako zastupljena. Unatoč ova dva prijedloga, Sabor je ipak sa 89 glasova za, 22 protiv i šest suzdržanih podržao prijedlog da u Odbor za ljudska prava budu izabrani Petir, Nura Ismilovski, Ana Mandac te Željko Mraz. Ostali vanjski članovi odbora su razni stručnjaci iz svih segmenata hrvatskoh društva, bivši zastupnici, ministri…

Komentari (1)
Pogledajte sve

apsurdistan

New Report

Close