Zbog žalbe stranoga fonda još ništa od raspleta u Heliosu?

Autor: Suzana Varošanec , 29. svibanj 2017. u 08:07
Ugledni hotelijer iz Staroga Grada pred okončanjem stečaja?

Stranci isključeni iz prvoga kruga ponuda za ulaganje u hvarsku tvrtku traže ponovni pristup nadmetanju.

Čini se da se neće trebati još dugo čekati na razjašnjenje dva glavna pitanja o kojima ovisi perspektiva za stečajnog dužnika tvrtku Helios Faros, uglednog hotelijera s dugom tradicijom u poslovanju koji je zbog nesavladivih poteškoća završio u stečaju. Inače, u većinskom je vlasništvu varaždinskog Validusu u stečaju, a pod zadnje aktualan je i njegov postupak prodaje paketa dionica u Heliosu, što je uobičajena procedura.

Zaključenje ili produljenje
Naime, za namirenje vjerovnika i za budućnost hvarske tvrtke presudno bi trebalo biti sutrašnje ročište na splitskom Trgovačkom sudu jer je za 30. svibanj zakazana Izvanredna skupština stečajnih vjerovnika Heliosa. Tako bi se brzo moglo doznati kakvi su sve izgledi za izradu stečajnog plana temeljem jedine pristigle ponude. Posrijedi je glavno pitanje za vjerovnike – završio je drugi krug natječaja u sklopu stečajnog postupka, a na stolu je ponuda o kojoj se trebaju izjasniti pristigla u drugom krugu od udruženih ponuditelja Valamara i mirovinskih fondova.

 Izvanrednu skupštinu od suda je zatražila stečajna upraviteljica Mira Hajdić, a po njenim riječima vjerovnici bi trebali riješiti barem jedno od dva pitanja. I dok postoji mogućnost da odlučuju o konkretnoj ponudi, i ako s njom budu zadovoljni te je prihvate mogli bi ovi ponuditelji sutra biti i izabrani za strateškog ulagača, ali s druge strane nesporno je da vjerovnici prvo moraju riješiti pitanje jednog nezadovoljnog ponuđača koji je ispao iz drugog kruga, ali traži da mu se ponovo omogući pristup nadmetanju.

"O tome moraju odlučiti vjerovnici i sukladno njihovoj odluci ili će se zaključiti sam postupak traženja strateškog partnera ili će se produžiti za daljnji rok", kaže stečajna upraviteljica Hajdić. 

Obvezujuće ili ne?
Ključno je što će reći vjerovnici Heliosa, a glavnu riječ kao najveći vjerovnik ima država. Kad je riječ o nezadovoljnom ponuditelju doznajemo da je to izvjesni strani fond, isključen iz drugog kruga zbog, kaže upraviteljica, manjkavosti u ponudi. Poziv investitorima po njoj je imao obvezujući karakter, javilo se pet ponuđača, a tri su zadovoljila uvjete za drugi krug. Uz Valamar i mirovince koji su se u prvom krugu odvojeno natjecali, zadovoljila je i ponuda Karisme no ona se povukla jer navodno nije dobila zeleno svjetlo Agrokorove prinudne uprave.

Dvije ponude nisu zadovoljile, među kojima i ta stranog fonda jer nije imala sve traženo; primjerice nije bila predana bankarska garancija za ozbiljnost ponude. Stoga se taj potencijalni investitor nije nadmetao u drugom krugu, dok on tvrdi da niti nije bila riječ o obvezujućem natječaju. Upraviteljica potvrđuje i da će sutra biti službeno poznato što nude Valamar i mirovinci, ako vjerovnici potvrde da je službeno nadmetanje okončano. Odluka o toj ponudi će ovisiti o visini namirenja vjerovnika i planu ulaganja, a važan aspekt je i razina zapošljavanja, dok je uvjet da se radnici namire 100 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Valamar će čini uložiti u Hvar puno milijuna eura. Upravo mi je sjela
vrlo lijepa dividenda od njih. Svake godine sve je veća dividenda.
Sretno na Hvaru, znaju što i kako rade, tako da ne sumnjam u ovu
akviziciju turističke firme u stečaju.
Zadnji su momenti za pozicioniranje na hrvatskom Jadranu što se
tiče vrhunskih lokacija. Kupuje se izvrsna pozicija u stečaju, nema bolje
i jeftinije od toga.

New Report

Close