Zbog visokih poreza 80% ugostitelja otišlo bi iz zemlje

Autor: Lucija Špiljak , 09. rujan 2019. u 22:00
Polovina ih misli da dobit lokala odlazi državi/ BORNA FILIĆ/PIXSELL

Sa smanjenjem porezne presije 95% vlasnika bi povećalo plaće, navodi se u anketi Koordinacije ugostitelja.

Od 1740 ispitanika u sektoru ugostiteljstva koji su sudjelovali u internoj dobrovoljni anketi Koordinacije ugostitelja Hrvatske, čak 90 posto njih izjasnilo se da ne bi otišlo na rad u inozemstvo kad bi njihove plaće porasle za 20 posto. 

Uz to, 95 posto ispitanika smatra da će smanjenjem poreza rasti njihove plaće, a nasuprot tome, zbog sadašnjih visokih poreznih davanja čak 80 posto ugostitelja otišlo bi raditi u inozemstvo.  "Smanjenje poreza preusmjerit ćemo u povećanje plaća radnicima.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske apelirat će na sve članove da poboljšaju uvjete svojim zaposlenicima. Ugostitelji koji to neće učiniti jednostavno neće opstati na tržištu", poručio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Anketom provedenom od 24. lipnja do 29. srpnja ove godine htjeli su uspostaviti direktan kontakt s radnicima i pružiti im priliku da kažu svoje mišljenje o ugostiteljskoj djelatnosti.

Da Hrvatska ima jedan od najviših PDV-a u ugostiteljstvu u odnosu na ostale zemlje članice Europske unije smatra 69 posto ispitanika, a da dobit ugostiteljskih objekata odlazi državi i jedinicama lokalne samouprave istaknulo je njih 53 posto.

Manje od polovice ispitanika misli da novac najvećim dijelom ide samom vlasniku obrta. Predstavnik Koordinacije Marin Medak smatra da rezultati pokazuju da prostora za napredak ima te da je razvoj moguć jedino uz kvalitetne, zadovoljne i motivirane radnike koji čine važan dio turizma. "Ključno je omogućiti da se i njihov glas čuje", zaključio je Medak.

Komentirajte prvi

New Report

Close