Zbog 'ugljičnog otiska' morali platiti još 350.000 kuna

Ministar Mihael Zmajlovic /Patrik Macek/PIXSELL Ministar Mihael Zmajlovic /Patrik Macek/PIXSELL

Ekoenerg je sve trebao obaviti za 1,44 mil. kn, no propisi EU poskupili 'deal'.

Prije nekoliko dana zagrebački Ekonerg trebao je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predati posljednje dokumente stručnih podloga za izradu Strategije niskougljičkog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom do 2050. i akcijski plan za njezinu provedbu, no Ministarstvo je putem Oglasnika javne nabave obavijestilo da je s Ekonergom sklopljen dodatni ugovor.

Osnovni ugovor temeljem javnog natječaja iz 2014. vrijedan je 1,44 milijuna kuna, a dodatnu uslugu Ministarstvo će platiti još 349 tisuća kuna. Na upit što je razlog dopuni narudžbe i što točno nije bilo predviđeno osnovnim ugovorom sklopljenim prije deset mjeseci, u Ministarstvu okoliša objašnjavaju kako je riječ o izradi dodatnih analiza i usklađivanja koje nisu bile obuhvaćene projektnim zadatkom, ali su potrebne za dovršetak izrade stručnih podloga.

U području transporta, navode, utvrđene su nedostatne analize i izrađeni dokumenti  od travnja do prosinca 2014. u okviru regionalnog projekta LOCSEE, te je nužno revidirati mjere i predložiti nove, kao i da standardni prikaz emisije stakleničkih plinova treba iskazati u formi ugljičnog otiska u svim sektorima, što nije bilo predviđeno prvim projektnim zadatkom. Potreba razrade prikaza emisije stakleničkih plinova u formi "ugljičnog otiska" određenog sektora iskazana je i na raspravi u okviru prve konferencije o predstavljanju izrade niskougljične strategije u ožujku.

Iz Ministarstva objašnjavaju i kako je Ekonerg prekoračio rokove izrade stručnih podloga i zbog produljenja rokova u organizaciji radionica na kojima su se prikupljali podaci. Bilo je, ističu, kašnjenja u isporuci podataka od institucija  iz različitih sektora. Produljenje rokova i dodatan angažman proizlazi i zbog promjene ulaznih podataka, odnosno kvota za obnovljive izvore energije koje je izmjenama Tarifnog sustava za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u rujnu usvojila Vlada. Ekonerg je produljenjem ugovora za dodatnu uslugu dobio još mjesec dana, pa će kompletnu dokumentaciju Ministarstvu dostaviti do polovice studenoga. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!