Zbog tužbe vojnika proračun ostaje bez 3,5 milijuna kuna?

Autor: Ivor Fuka , 08. rujan 2010. u 22:00

Iako terenske dnevnice od 65 eura ne podliježu Pravilniku o porezu na dohodak, vojnicima su isplaćene oporezovane

Nakon što je pedeset pripadnika šestoga kontingenta Hrvatskih mirovnih snaga tužilo Republiku Hrvatsku, u čije su ime i otišli u Afganistan, državni proračun mogao bi ostati bez gotovo tri i pol milijuna kuna. Riječ je o “repovima” o kojima odlučuje Općinski građanski sud u Zagrebu, na kojem su vojnici tužili Republiku Hrvatsku zbog isplate dnevnica. Kako doznajemo, prva presuda nedavno je riješena u korist tužitelja, danas umirovljenog časnika HV-a, kojem država po toj odluci ima platiti gotovo 60.000 kuna. Gotovo identične iznose traže i ostale njegove kolege pa bi, ako se ostali suci povedu za ovim primjerom, država mogla ostati bez solidne svote. Istom presudom određeno je da RH mora podmiriti i zatezne kamate na dosuđeni iznos, a obvezuje se i poravnati troškove parničnog postupka, što je dodatnih dvanaestak tisuća kuna.

Nezakonit potez
Svi pripadnici šestoga kontingenta u kolovozu su 2005., samo desetak dana prije nego li će poletjeti za Afganistan, potpisali ugovor s Ministarstvom obrane, kojim se regulira sudjelovanje hrvatskih vojnika u sastavu Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć ISAF. Prema tom ugovoru vojnici su ostvarili pravo na terenske dnevnice, što iznosi 65 eura neto po danu provedenom u Misiji, dok su prethodni kontingenti dobivali dnevnice od 80 američkih dolara. Tako im je i usmeno rečeno, i to riječima “imat ćete plaću kao i do sada i još 65 eura dnevnice”. Cijeli kontingent, u kojem je bilo i šest povratnika u Afganistan, u tom je ratnom području proveo razdoblje od 23. kolovoza 2005. do 1. ožujka 2006. godine, u kampu Warehouse, a u MORH-u su se odlučili na neobičan i poslije će se pokazati, prema presudi, nezakonit potez. Naime, kao neoporezivi primitak obračunali su samo 250 kuna, a ostatak do 65 eura je isplaćen kao oporezivi primitak iako terenske dnevnice ne podliježu Pravilniku o porezu na dohodak. Zbog toga vojnici iz toga kontingenta, koji su u međuvremenu umirovljeni, imaju i po 500 kuna manju mirovinu od očekivane i od onih koji su u Afganistanu bili u prethodnim kontingentima. MORH-ovi odvjetnici na sudu su se pozivali na nenadležnost suda, objašnjavajući da je riječ o pitanju upravnog postupka.

Pogrešna formulacija
“To što su nam rekli bilo je i logično jer smo znali da odlazimo u ratno područje, u pustinju gdje će nam životi svakodnevno visiti o koncu”, ispričao je časnik iz sastava spornoga kontigenta, svjedočeći na sudu, ne skrivajući da je među motivima odlaska u borbenu misiju bila upravo dobra dnevnica. Zanimljivo je kako su pripadnici toga kontigenta pokrenuli humanitarnu akciju “Učinimo dobro djelo” i svojim novcima financirali školovanje nekoliko afganistanskih dječaka. Više sudaca koji su dobili ove predmete moglo bi se pozvati na naputak Ustavnog suda o sličnim radnim sporovima, da se prigovor o nadležnosti suda proglasi neosnovanim. Prema mišljenju jednog od vještaka, zapravo su cijela stvar i na kraju iznimno velik trošak nastali pogrešnom formulacijom osobe koja je sastavljala ugovore jer termin “terenska dnevnica” zapravo ništa ne znači zato što postoji ili terenski dodatak ili dnevnica.

Dobra zarada

Od dnevnica trebali dobiti 2000 eura mjesečno
Prema nekim računicama pripadnik Hrvatske vojske u sklopu Mirovne misije ISAF u Afganistanu je u pola godine boravka mogao zaraditi oko 110.000 kuna. Kako stoji u spomenutom ugovoru, hrvatski vojnik je na osnovicu od 5000 kuna mjesečne plaće dobivao i dnevnice od 65 eura, odnosno nešto manje od 2000 eura dnevnica mjesečno.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zbog tužbe vojnika proračun ostaje bez 3,5 milijuna kuna? jel to znači da će vojnici oduzeti proračunu taj novac ili će po pravu vojnicima pripasti ono što im pripada? ovaj naslov upućuje da su vojnici oteli proračunu tolike pare, a u biti dobili su što im pripada…

New Report

Close