Zbog suše znatno pala proizvodnja struje iz domaćih hidroelektrana

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2017. u 10:15
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nedostatak u proizvodnji, nadoknađuje se uvozom.

Nakon najave o poskupljenju struje zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije ekipa HRT-a provjerila je kako se HEP nosi s nezapamćenim sušnim razdobljem zbog čega je znatno pala proizvodnja struje iz domaćih hidroelektrana. U HEP-u kažu – nema straha da će potrošači ostati bez struje jer imamo mogućnost uvoza, ali pitanje je samo po kojoj cijeni, piše HRT.

Da je suša ostavila traga, svjedoče svakog dana u središnjem dispečerskom centru. "Bilježimo nešto manju proizvodnju iz hidroelektrana, to je zbog nepovoljnijih hidroloških uvjeta u prethodnom razdoblju, i ona se u pravilu nadoknađuje sada, tako bar sada tržište pokazuje iz uvoza električne energije", kažu.
 
Proizvodnja u hidroelektranama za trećinu je manja nego u istom razdoblju lani. Tek nekoliko velikih kiša može donijeti spas. No, u priopćenju iz HEP-a kažu: "Bez obzira na vremenske prilike ne očekuju se problemi u opskrbi kupaca električnom energijom." 

Nedostatak u proizvodnji, nadoknađuje se uvozom. No, ispada da smo gradili hidroelektrane, sada bi, unatoč suši, manje uvozili. Uz to, mogli bi još više zarađivati na izvozu električne energije. Novca za gradnju ima. HEP grupi rastu priohodi. Samo u prvom polugodištu ove godine od prodaje električne energije zaradili su 224 milijuna kuna više nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close