Zbog sukoba interesa postupak protiv ministra Siniše Varge

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2014. u 15:28
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv ministra zdravlja Siniše Varge.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv ministra zdravlja Siniše Varge, zbog povrede etičkih načela u obnašanju javne dužnosti, dok je bivšem splitskom gradonačelniku Željku Kerumu izreklo novčanu kaznu od 40.000 kuna jer nije ispunio obvezu podnošenja izvješća o imovinskom stanju na kraju mandata.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je postupak odlučivanja o sukobu interesa protiv ministra Varge pokrenut zbog "propusta pravovremenog i pravednog upravljanja situacijom u kojoj se osnovano može smatrati da je privatni interes dužnosnika i s njim povezane osobe utjecao na njegovu nepristranost u obnašanju javne dužnosti".

"Donošenje odluke o prihvaćanju pokroviteljstva Ministarstva zdravlja nad Prvim međunarodnim kongresom primarne zdravstvene zaštite te financijska potpora od 50.000 kuna udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS) sami po sebi ne predstavljaju povredu zakona kojim se propisuje način financiranja udruga civilnog društva. Međutim, specifične okolnosti ostavljaju osnovanu sumnju da je ministar Varga iskoristio ministarsku dužnost za promicanje udruge čiji je osnivač i član", rekla je Orešković.

Pojasnila je kako je ključna okolnost za donošenje odluke o pokretanju postupka bila to što nisu bile poznate reference udruge prije nego je odlučeno da Ministarstvo zdravlja i Vlada prihvate pokroviteljstvo nad skupom koji ta udruga organizira.

Odluci je pridonijelo i to što je Varga bio predsjednik, osnivač i član udruge pa je, kazala je Orešković, trebao voditi računa da će ovakva situacija izazvati određena pitanja u javnosti.

"Prilikom prihvaćanja pokroviteljstva Ministarstva zdravlja i predlaganja Vladi, Varga nije bio dovoljno transparentan i nije poduzeo potrebne radnje da zaštiti vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana", rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Varga će imati priliku očitovati se pred Povjerenstvom u roku od 15 dana od primitka današnje odluke.

Povjerenstvo je izreklo kaznu od 40.000 kuna Željku Kerumu zbog toga što na kraju mandata splitskog gradonačelnika nije podnio izvješće o svom imovinskom stanju. Povjerenstvo smatra kako je visina izrečene kazne primjerena s obzirom da je to Kerumu četvrta sankcije tog tijela.

Prošli saziv Povjerenstva Keruma je kaznio u tri navrata – opomenom te dva puta kaznom od po 10.000 kuna, no te sankcije, ističu u Povjerenstvu, nisu djelovale preventivno i dovele promjene ponašanja. Kerum će iznos platiti kroz obustavu dijela plaće u osam jednakih obroka.

Postupak za odlučivanje od sukobu interesa pokrenut je danas i protiv saborskog zastupnika Nedžada Hodžića jer je istodobno obnašao dužnost direktora tvrtke Maj-gradnja te nije prenio upravljačka prava s dvaju trgovaračkih društava u njegovu vlasništvu. Hodžić je koristio sredstva iz Državnog proračuna za rad Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske čiji je predsjednik, a novac je koristio za plaćanje zakupnine za poslovni prostor svoje tvrtke, za plaćanje telefonskih usluga te za održavanje službene interenet stranice stranke članu obitelji.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Problem ne samo u zdravtsvu nego u svemu ostalom u HRV što postoji spika za obmanjivanje dok se radi u nekom sasvim drugom smjeru koji je jednak bez obzira tko je u kojoj stranci. Organizacija zdravstva i funkcioniranje je kriminalna organizacija

I? Pa zdravstvo kao i druge stvari ovdje… samo ja bih volio vidjeti iskreno pricu sto nas ceka za 10-20g, svi dobri dotkori, sestre itd. odlaze, novca sve manje itd.Pad standarda usluge tek je poceo.

Ja znam da ako mojim starcima sto zatreba, cim stanem na noge, povuci cu ih da to dobiju vani, a ne ovdje. Ne vjerujem ovom sistemu ni kolko je pod noktom. Takoder, iznimno sam skeptican hoce li i oni imati penzije, a kamoli ja da sam odlucio ostati ovdje.

Problem ne samo u zdravtsvu nego u svemu ostalom u HRV što postoji spika za obmanjivanje dok se radi u nekom sasvim drugom smjeru koji je jednak bez obzira tko je u kojoj stranci. Organizacija zdravstva i funkcioniranje je kriminalna organizacija


Ispada da u tom zdravstvu, nema "zdravih" i poštenih.

Pa vidis i sam. Imamo npr one koji nas uvjeravaju kako je ovdje sve super, a kidnu na operacije u Dojcland itd.

Ispada da u tom zdravstvu, nema “zdravih” i poštenih.

New Report

Close