Zbog širenja zaraze inspekcija mlijeka ubuduće svaki tjedan

Autor: Božica Babić , 20. veljača 2013. u 14:24
PIXSELL

Pod povećalom je ovaj put bilo mlijeko četiriju proizvođača iz Hrvatske, pet iz BiH te tri uzorka iz Europske unije.

Od 12 uzoraka trajnog mlijeka, koje je sanitarna inspekcija uzela iz trgovina u Zagrebu, koncentracija aflatoksina iznad dopuštenih 0,05 mikrograma po kilogramu nađena je u mlijeku četiriju proizvođača, od kojih su dva iz Hrvatske, a dva iz BiH. Otkrili su to u utorak pomoćnik ministra zdravlja i poljoprivrede Ivo Afrić i Mirjana Mataušić Pišl. Najveća prisutnost aflatoksina (0,364 mikrograma) nađena je u mlijeku osječkoga Megglea. U robnoj marki trajnog mlijeka Mercator nabavljenoj od tvrtke Prerada i promet iz Tuzle bilo je 0,152 mikrograma, a u mlijeku Dukat 0,081 te u robnoj marki trajnog mlijeka Lidl proizvedenoj u bosanskohercegovačkom Mlijekoproduktu 0,074 mikrograma. Afrić je najavio da će za Dukatovo mlijeko biti provedena još jedna analiza jer je pri uzimanju uzorka zatečeno samo 16 litara, što je nedovoljno za reprezentativnu ocjenu.

Pod povećalom je ovaj put bilo mlijeko četiriju proizvođača iz Hrvatske, pet iz  BiH te tri uzorka iz EU. Afrić je najavio pokretanje sustava žurnog uzbunjivanja i povlačenje spornih serija s polica trgovina. Dok se stanje ne stabilizira, sanitarna inspekcija tjedno će nadzirati tržište mlijeka. Pod nadzorom je i uvoz mlijeka, ustvrdila je Mirjana Mataušić Pišl i navela da su određene količine iz BiH i Mađarske, za koje zasad postoje samo sumnjivi orijentacijski nalazi, smještene u skladišta. Do konačnog nalaza ostat će tamo. Najnoviji podaci o pojavi aflatoksina u Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj i Srbiji ilustriraju da je zahvaćena šira regija. U Ministarstvo, istaknula je Mataušić Pišl, iz BiH nije stigao nijedan podatak o novonađenim koncentracijama mikotoksina u mlijeku hrvatskih proizvođača. 

Sporna Slavonija

Izvor zaraženi kukuruz
¨Područje istočne Hrvatske detektirano je kao izvor povišenih koncentracija i pod pojačanim je nadzorom¨, istaknula je Mataušić Pišl i najavila da će država, utvrdi li se alfatoksin došao iz stočne hrane, uništiti izvor zaraze, a štetu farmerima nadoknaditi iz robnih zaliha. Sumnja se da je izvor aflatoksina plijesni zagađeni kukuruz.

Komentari (1)
Pogledajte sve

dragi inspektori – šta je sa svježim mlijekom i sirom, jogurtom i ostalim mliječnim proizvodima? Također – koliko je trajnog mlijeka završilo u vrtićima, školama, studentskim domovima? To je ono što ste vi morali raditi, kontrolirati i obavjestiti javnost, a ne slijegati ramenima i sada glumiti nekakvu kontrolu!!!

New Report

Close