Zbog problema u Purisu za Božić uvozimo 50.000 purica

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2012. u 11:01
Photo: Dusko Mirkovic/Pixsell

Vlada je uoči blagdana odobrila bescarinski uvoz 175 tona purica i purećih prerađevina iz Europske unije.

Hrvati će ove godine za Božić jesti purica iz uvoza više nego ranijih godina. Iako su naše trvetke dosad uglavnom uspjevale pokrivati većinu potreba za tradicionalnim blagdanskim jelom, jesenas je istarski Puris otišao u stečaj, piše 21. stoljeće.

Vlada je uoči blagdana odobrila bescarinski uvoz 175 tona purica i purećih prerađevina iz Europske unije. Ako se pretpostavi da prosječna purica teži 3,5 kilograma, odobren je uvoz 50-ak tisuća purica. Hrvatska se dosad od velikog uvoza štitila carinama, ali su one sada ukinute do kraja ožujka. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pojasnio je kako bi se "zbog problema s Purisom ovim uvozom osigurao rad prerađivačkih kapaciteta i zaposlenost". Uz prerađivače, i trgovci će imati korist od ovog, jeftinijeg uvoza, pogotovo oni koji su se dosada oslanjali na Purisove zalihe. Inicijativu za bescarinski uvoz dala je Hrvatska gospodarska komora. Prema Državnom zavodu za statistiku u Hrvatskoj je lani uzgojeno 608.000 komada purica, no podaci Ministarstva poljoprivrde kažu da je zaklano dvostruko više, piše list.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sramota ,,da se kod nas sve uvozi meso mljeko bijeli luk,kopriva itd .Naime prije su postojale zadruge koje su sve otkupljivale od poljoprivrednih proizvođača,,,naime nevidim da nebi manja poljop.gospodarstva bila zainteresirana za dodatnom zaradom kad im je proizvodnja žitarica nerentabilna,,i sigurno bi imali interesa za božični zaradu,kao za pure i race,,dok slavonijom zjape prazne farme i nemože se doči do kredita naručito stranih banaka ,,,,iz njihovih zemalja se uvozi puretina itd .Jedan naš vodeči proizvođač hrane uvezo je meso starije od 6 mjeseci koji se tretira napolju kao zadnja klasa,bravo Hrvatska zato i jesmo 2.u svjetu po bolestima raka i krvo žilnog sustava,samo naprijed i bit če nas 400 000 nezaposlenih jer naimi mi ne da neznamo več štitimo interese stranih kompanija .

New Report

Close