Zbog pritužbi susjeda, upitan projekt vrijedan 45 milijuna kuna

Autor: Agencija VLM , 22. veljača 2013. u 09:36
Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Susjedi su se pobunili bojeći se zagađenja unatoč objašnjenju kako su pri projektiranju poštovani najviši kriteriji EU.

Iako je prije gotovo dvije godine sve bilo spremno za početak izgradnje prve bioenergane na biomasu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, projekt vrijedan 45 milijuna kuna je upitan jer su se susjedi u vinkovačkom naselju Kanovci pobunili bojeći se zagađenja unatoč objašnjenju kako su pri projektiranju poštovani najviši kriteriji EU.

Nije pomoglo ni uvjeravanje kako u središtu Beča radi spalionica otpada i bioenergane i ne proizvode nikakva štetna djelovanja pa je u tijeku pronalaženjem ove lokacije iako je za ovu već bila izdana lokacijska dozvola.

'Obavljene su izmjene i dopune gradskog GUP-a i u tim okvirima pokušavamo pronaći novu lokaciju koja će biti na desnoj obali Bosuta jer je tu najveća koncentracija korisnika toplinske energije prema kojima je projektirana bioelektrana. Ovdje je šest srednjih škola, fakultet, zatvoreni bazeni, sportsko-rekreacijski centar Lenije i svi bi oni dobivali toplinsku energiju 30 posto jeftiniju od sadašnje cijene. Bioenergana bi proizvodila i struju koja bi se preko HERA-e prodavala HEP-u ,a kao energent bi koristila biljni otpad, drvenu sječku koje ima u Hrvatskim šumama u dovoljnim količinama, a nama je potrebno 14 300 tona godišnje. Sada je poništena lokacijska dozvola i dok ne pronađemo novu lokaciju projekt stoji iako bi tu posao moglo naći barem 12 djelatnika', kaže Petar Kulić, direktor bioenergane dodajući kako će kada dobiju sve dozvole i dokumente, kandidirati ovaj projekt na EU fondove jer se uklapa u strateške odrednice nacionalne politike o energentskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije.

U Vinkovcima je u planu i izgradnja manje bioenergane kod bolnice gdje bi se osim bolničkih objekata, toplinskom energijom snabdijevao Dom za starije i nemoćne, Dom za rehabilitaciju Mala Terezija, ali i budući objekti koji će se graditi u tom dijelu grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close