Zbog pritiska Vlade Lukoil razmišlja o zaustavljanju investicija u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 30. listopad 2013. u 16:25
Nikolaj Ivčikov, direktor Lukoil Hrvatska. (Photo: Anto Magzan/PIXSELL)

Lukoil ozbiljno razmišlja o tome da zaustavi planirane investicije u Hrvatskoj, rekao je Nikolaj Ivčikov na Energy Market Forumu.

Zbog rasta trošarina na gorivo i sve niže profitabilnosti poslovanja u Hrvatskoj, u kojoj je liberalizacija tržišta naftnih derivata tek na papiru, Lukoil ozbiljno razmišlja o tome da zaustavi planirane investicije u Hrvatskoj, najavio je Nikolaj Ivčikov, direktor Lukoila Hrvatska na panelu o budućnosti naftne industrije održanom u sklopu današnjeg Energy Market Foruma u organizaciji Poslovnog dnevnika. Ruski Lukoil drži oko 7 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj, gdje je lani ostvario promet od 1,67 milijardi dolara te platio 260 milijuna poreza.  

"Nije isključeno da zbog politike Vlade odgodimo investicije, prvenstveno zbog visokih trošarina, ali i ostalih uvjeta poslovanja, komplicirane birokracije, kompliciranog sustava regulacije, te nejasnih smjernica hrvatske ekonomije i promoviranja monopolista. Hrvatska vlada treba odlučiti hoće li cijene goriva određivati tržište, ili regulatori. Spremni smo za konstruktivne razgovore, no dosad nismo naišli na razumijevanje", istaknuo je Ivčikov.

Stavove šefa Lukoila Hrvatska dijele i u Crodux derivatima. 

"Vlada neizvjesnost poslovanja i u tim okolnostima pitanje je hoćemo li imati i jedan posto zarade. Nemamo vremena čekati do kraja godine , obratili smo se HUP-u i Ministarstvu gospodarstva, no sve je završilo istupom ministra financija Slavkom Linićem", kaže Branko Poljak, direktor u tvrtki Crodux plin.

 


Sudonici panela 'Zlatna koka koja daje profit od 1%' bili su Branko Poljak, izvršni direktor za UNP Crodux plina, dipl.iur. Darko Markotić, izvršni direktor Ine, zatim članica Nadzornog odbora Ine Gordana Sekulić, direktor Lukoila Hrvatska Nikolaj Ivčikov i Mladen Čobanov.

Energy Market Forum u organizaciji Poslovnog dnevnika danas je okupio najvažnije tržišne igrače i neovisne profesionalce, koji su raspravljali o problemima hrvatskog energetskog tržišta i mogućim rješenjima tih problema. Sve o Energy Market Forumu pročitajte na ovoj adresi, te u sutrašnjem tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika!

Izvještaje s prva dva panela današnjeg Energy Market Foruma možete pročitati ovdje:

Komentari (6)
Pogledajte sve

ha ha e sad bar znamo tko se neće tući za molove dionice ine kad krene navala najvećih svjestkih naftaša.

Ovi Rusi i nakon toliko pokušaja još nisu shvatili da ovo nije neovisna i uređena država nego pudlica na lancu i kako se za svako ulaganje mora pitati pravog gazdu.

Liniću, jučer si se samozadovoljno i blaženo smješkao kada si čuo da se maxi harač-mini državica, u utjerivanju poreza popela na 34. mjesto u svijetu. No zašto nisi komentirao 157. mjesto prema zaštiti ulagača? Po toj osnovi osiguran je daljnji pad (valjda na zadnje mjesto u svijetu) a dokaz su i ovi naivni Rusi. Ne znaju oni još da je ovo zemlja harača i haračlija a raja i oni koji misle da se u ovdje nešto može zaraditi – treba da svu zaradu predaju haračlijama. OSTAVKA, DRUGOVI SAMO VAŠA O S T A V K A može spasiti ovu maxi harač – mini državicu.

opametili su se na vrijeme.

još kad shvate da nemaju s kim razgovarati niti u vladi niti u oporbi, neće više tratiti vrijeme niti na običnim forumima u hrvatskoj, više im se isplati otići na ćevape u bih ili na baklavu na kosovo, em je jeftinije em će imati bar koju poslovnu priliku više nego ovdje.

New Report

Close