Zbog poreznih prijevara Hrvatska godišnje gubi 500 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2016. u 08:22
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najviše novca gube Rumunjska, Litva i Malta, gotovo 40 posto, a najmanje Švedska, u kojoj je gubitak oko 1 posto.

Hrvatska godišnje gubi oko 500 milijuna eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost koji izmiču zbog poreznih utaja i prijevara, nesolventnosti tvrtki ili pak problema unutar porezne uprave, izračunala je Europska komisija.

Na razini EU manjak prihoda od PDV-a doseže 160 milijardi eura, navodi Europska komisija koja je pripremila i akcijski plan za zajedničko postupanje i reformu sustava PDV-a na zajedničkom tržištu. Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, izjavio je da je neprihvatljivo da države članice gube desetke milijardi eura u nenaplaćenim prihodima od PDV-a. Najviše novca gube Rumunjska, Litva i Malta, gotovo 40 posto, a najmanje Švedska, u kojoj je gubitak oko 1 posto.

– Aktualni sustav izrazito je neprilagođen rješavanju problema prijevare i pogrešnih izračuna povezanih s PDV-om, a očito je da se brojke neće popraviti same od sebe. Države članice sada se moraju brzo dogovoriti o konačnom, na prijevare otpornom sustavu PDV-a u EU – kazao je Moscovici koji gura nova pravila oporezivanja da bi se ujednačio pristup pri oporezivanju domaćih i prekograničnih transakcija te uvela jednostavnija naplata PDV-a preko internetskog portala, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close