Zbog pljačke proračuna uhićen sudski upisničar

Autor: Saša Paparella , 10. rujan 2015. u 22:00
Saša Leković/ Borna Filic/PIXSELL

HND prijavio DSV-u sutkinju Balenović zbog sputavanja novinara.

Dvoje građana dosad je uhićeno zbog sumnje u pljačku državnoga proračuna preko općinskog i ispostave županijskog suda u Požegi, o kojoj je Poslovni dnevnik pisao početkom kolovoza.

Policija je ubrzo potom uhitila Dražena Krstanovića zbog sumnje da je podmitio sudskog službenika koji je zauzvrat u spis njegova predmeta umetnuo krivotvorenu uplatnicu kao dokaz o plaćenim troškovima kaznenog postupka. Nakon isteka jednomjesečnog pritvora Krstanović je pušten na slobodu. Već se tada postavilo pitanje zašto je uhićen građanin, a ne neki od službenika koji su organizirali pljačku proračuna. Prije nekoliko dana sam se prijavio Dražen Marjanović, upisničar u Općinskom sudu u Požegi, no policija ga nije htjela uhititi, već je to učinjeno naknadno, na prijavu građana.

Kako doznajemo, dovršen je zapisnik o nadzoru rada sudske uprave u Požegi koji je pravosudna inspekcija provela od 20. do 23. travnja i ovih će dana biti proslijeđen na relevantne adrese. U međuvremenu je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) uputio pritužbu Državnom sudbenom vijeću, kojem se žali na rad Marije Balenović, sutkinje Županijskog suda u Slavonskom Brodu, stalna služba u Požegi, a koja je u vrijeme pljačkanja proračuna bila predsjednica Općinskog suda u Požegi.

Čelnik HND-a navodi da je sutkinja na raspravi 26. kolovoza upozorila novinare Dragu Hedla i Gorana Flaudera da "ne smiju iznositi u javnost tijek rasprave ako se radi o podacima koji su bitni za razrješenje činjeničnog stanja u dokaznom postupku". Time je, smatra Leković, prekoračila ovlasti i pokušala ograničiti slobodu izvještavanja. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

…osnivačkoj skupštini Hrvatskih novinara i publicista, svojevrsne alternative HND-u?

Mislim da je važno napokon ukinuti monopol koji je u Hrvatskoj do sada imao HND.

Riječ je o društvu koje se posve slučajno naziva „hrvatskim” i koje nije novinarska, nego je više politička udruga.

Nedostatak profesionalnosti i osobne neuspjehe nastoje kompenzirati služenjem vlasti.
Zato sam podržao udrugu Hrvatski novinari i publicisti.

Ivo Lončar, Jozo Barišić, Branimir Farkaš, Tončica Čeljuska, Siniša Kovačić i ostali kolege iz „Kažnjeničke bojne HTV-a” imali su dobru ideju i mislim da je ok što sam ih podržao u tome.

Osim toga, tu ima još dosta novinara iz najrazličitijih medija koji su vrlo ozbiljno pristupili projektu alternativnog novinarskog društva.

New Report

Close