Zbog plaća protestirali i službenici suda u Splitu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2019. u 21:59
Tko je nadležan?/FOTOLIA

U SDLSN-a kažu da su jučer s ministrom dogovarali aktivnosti s ciljem povećanja plaća najugroženijim skupinama.

Nakon nedavnog protesta službenika USKOK-a, spontanu pobunu u utorak su jednosatnom obustavom rada upriličili i službenici i namještenici splitskog Županijskog suda, od zapisničarki i djelatnica u referadama i sudskoj pošti do informatičara.

Nezadovoljni su svojim statusom, u prvom redu, dakako, plaćama. Dok sudski dužnosnici imaju beneficirani staž i dodatke na plaću za rad na tzv. uskočkim predmetima, službenici i namještenici nemaju nikakve pogodnosti, kažu."Ministarstvo pravosuđa kaže da će problem s našim plaćama riješiti Ministarstvo uprave, a ono će zakon o tome napisati valjda za par godina. Ukratko, samo prebacivanje loptica, a ništa se ne rješava", komentirala je Irena Parac, ravnateljica sudske uprave tog suda.  Ljuti su i na sindikat koji ih je, kažu, "izdao i očito radi za Vladu" pa su se, navodno, odlučili ispisati.

"Zasad nemamo druge već da na ovako nezakonit način prekinemo rad i pokažemo poslodavcu da nam je dosta minimalca, rekla je Parac, upirući na namještenike s plaćama od 3000 kuna "pa ako netko smatra da su to uhljebi i neradnici, nek' nam to i kaže".  Ubrzo su se oglasili i iz prozvanoga Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Nezadovoljstvo službenika i namještenika u pravosudnim tijelima u SDLSN-u drže opravdanim, na što mjesecima i upozoravaju nadležna državna tijela, ali optužbe na svoj račun drže neutemeljenim.

U vrijeme splitskog prosvjeda, kažu, predstavnici SDLSN-a bili su na sastanku s ministrom pravosuđa Davorom Bošnjakovićem. Na njemu su dogovorene aktivnosti s ciljem povećanja plaća najugroženijim skupinama zaposlenika u pravosuđu, a potom se ministar trebao sastati s predsjednicima ŽS-ova. Inače, od ukupno oko 10.150 zaposlenih u pravosudnim tijelima, službenika je oko 6000, a namještenika oko 800.

Komentirajte prvi

New Report

Close