Niske temperature ‘zaledile’ automobile: Jedan šopingcentar nudi uslugu ‘garaže’ za pet kuna cijelu noć

Autor: Agencija VLM , 11. siječanj 2017. u 15:10
Foto: Shutterstock

Tako bi se od nevolja prouzročenih debelim minusima zaštitilo nekoliko tisuća vozila koja nisu pod krovom.

U prosjeku svakih 38 minuta zvonio je telefon Autokluba Maksimir (AMK) proteklog vikenda. Pokvarenih automobila bilo je u svakom kvartu, a krivac su – niske temperature.

Pucaju dijelovi motora

– One su najveća opasnost za vozače koji nisu na vrijeme promijenili rashladnu tekućinu ili su je dolijevanjem vode opasno prorijedili. Takva tekućina zamrzavanjem može izazvati pucanje dijelova motora i napraviti veliku štetu – objasnili su u AMK-u, u kojemu su upravo zato odlučili inicirati besplatan smještaj automobila Zagrepčana noću u garaže trgovačkih centara. Kako je objasnila tajnica AKM-a Nevenka Alkalaj, funkcija je autokluba pomaganje članovima pa o ideji s garažama nisu dugo razmišljali.

– Dobili smo već neka očitovanja, ali iz šoping-centara uglavnom nam poručuju kako će našu ponudu razmotriti – rekla je N. Alkalaj i dodala kako se ipak nada da će se parkirališna mjesta pod krovom trgovina, koja noću zjape prazna, ipak uskoro napuniti automobilima. Jer mjesto za ljubimca na četiri kotača, objasnila je, nema većina Zagrepčana.

– Od mogućih zimskih nedaća tako bi se zaštitilo nekoliko tisuća automobila noću, u vrijeme kad su vanjske temperature i najniže – kažu u AMK-u i dodaju kako bi trgovačkim centrima smještaj auta bio odlična promocija.

Uključiti bi se mogao i Zagrebparking, ističu također, jer “inače cijelu godinu ubire velik novac od parkiranja, dok noću ima slobodne kapacitete”. Čini se, međutim, da se oni ideji besplatnog parkiranja zasad ipak neće pridružiti.

– Podružnica je dužna pridržavati se Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja – rekli su u Zagrebparkingu.

Samo pet kuna

Ne besplatno, ali “po cijeni od samo pet kuna za cijelu noć”, kako je objasnila Andrea Galovec iz Avenue Malla, automobili se u tom šoping-centru mogu ostaviti od 22 sata do sedam ujutro.

Komentari (4)
Pogledajte sve

normalno kad ljudi voze prastare automobile jer su davanja na nove aute enormna..normalno da pucaju blokovi motora. dajte narodu da kupi nove aute. ili je stigla naredba iz njemačke da se dižu trošarine kako bi nas opet napunili starim neekološkim kantama koje nitko drugi neće , osim hrvata, rumunja i bugara.

Moj je auto prljav, koma..ni jedna praonica ne pere..preniske su temperature…

@moller
95% sadržaja u medima su reklame,a ostalo možemo svrstati u informacije.l.p.

New Report

Close