Zbog najave zatvaranja rafinerije ogorčenje u Sisku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 15:59
Nikola Cutuk/PIXSELL

Vijest o mogućem zatvaranju sisačke rafinerije izazvala je u gradu ogorčenje i zbunjenost.

Vijest o mogućem zatvaranju sisačke rafinerije izazvala je u gradu ogorčenje i zbunjenost, a radnici prve smjene, koji su trenutno angažirani na remontu postrojenja, spontano su se okupili na portirnici Kombiniranog postrojenja IV, tražeći od sindikalnih čelnika objašnjenje.

Zabrinuti su za svoju egzistenciju, ali i sudbinu više stotina kooperanata. Procjenjuju da osim 800 zaposlenih u rafineriji, od suradnje s njom živi još 1000 zaposlenih u kooperantskim tvrtkama.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je Hini da odluka o zatvaranju rafinerije nije službena, pa je ne želi ni komentirati.

Čelnik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan najavio je konferenciju za novinare i zahtjev gradske oporbe Vladi da učini sve za opstanak rafinerije.

Povjerenik Sindikata energetike, kemije i nemetala u rafineriji Željko Jurašinović situaciju je ocijenio vrlo ozbiljnom jer, ako se ostvari najava o gašenju, to će za radnike i cijeli Sisak biti katastrofa.

"Takve najave slušamo već 16 godina, ali ovaj put su najozbiljnije. Sada je na potezu naša Vlada koja nam treba pomoći da zadržimo proizvodnju u Sisku", kaže Jurašinović.

Povjerenik Sindikata INAŠ Predrag Sekulić upozorava da je lani u Sisku prerađeno 600.000 tona nafte, a ove godine upola manje. Taj trend nije slučajan, smatra Sekulić, te najavljuje da će sindikati iskoristiti sve zakonske mogućnosti da se izbore za opstanak rafinerije.

Radnici tvrde da sve više derivata u sisačke spremnike dolazi kompozicijama željezničkih cisterni iz Mađarske, a sve manje iz vlastitih preradbenih pogona.

Komentirajte prvi

New Report

Close