Zbog manjka domaćih berača, voćari moraju uvoziti one iz Ukrajine

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 27. kolovoz 2018. u 21:59
Proizvođači jabuka na mukama/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Ne pobere li se na vrijeme, plod će propasti.

Gotovo ničega ne proizvodimo dovoljno, no nakon trešanja, jagoda, šljiva, lubenica…, kojih je na tone ostalo nepobrano ove godine, najmanje 30-ak tisuća tona jabuka, a i grožđa i mandarina moglo bi završiti slično.

Poljoprivrednici tvrde kako im trenutačno za branje ranih jesenskih sorata jabuka i grožđa nedostaje oko 10.000 berača.

 

10 tisuća

berača nedostaje za berbu grožđa i jesenskih sorata jabuka našim proizvođačima

"Domaćih nema, oni koji bi i zasukali rukave još nadničare u turizmu ili su emigrirali, a dovesti strance gotovo je nemoguća misija. Za svakoga treba nam najmanje 1000 kuna u startu. Državna administracija toliko je sve zakomplicirala da će i prva klasa jabuke, ne pobere li se na vrijeme završiti u industrijskoj ili ostati na stablu", kaže voćar Frane Ivković, ogorčen što mjere koje bi hrvatsku poljoprivredu mogle pogurati naprijed očito izostaju pa se na oko 3000 radnika u voćnjacima jednako toliko može naći i "na crno", tzv. rođaka i prijatelja iz zemlje i inozemstva.

Da problem bude veći, ove godine se očekuje odličan urod jabuka, 120.000 tona, kojega će trgovci iskoristiti da bi voćarima ponudili što niže otkupne cijene. Stoga neki, kako bi si u startu osigurali veću zaradu, beru nezrele jabuke…

"Sve jabuke u trgovinama nisu elstar ili gala, nezrele su ili su ostaci od lani, objašnjava Ivković. Zagrebačka Fragaria za berbu jabuka dobila je kvotu od 100 stranih radnika – i popunila je Ukrajincima. "Više od 900 kuna koštao nas je svaki i prije nego je stigao. U odnosu na druge u EU, procedura uvoza stranaca u nas je prekompicirana, od vađenja osobne iskaznice, prijave u banku, liječniku, što najteže pada OPG-ima, koji nemaju vremena ni energije za to", priča Stanko Barbarić iz Fragarie. 

Komentirajte prvi

New Report

Close