Zbog greške u programskom rješenju za ljekarne, HZZO vraća novac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2015. u 15:49
Inzulin Levemer, lijek za dijabetičare, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Dijabetičari tipa 1 mogu zatražiti povrat novca za inzulin koji im je greškom naplaćen u ljekarnama nakon 28. veljače.

Dijabetičari tipa 1 mogu zatražiti povrat novca za inzulin koji im je greškom naplaćen u ljekarnama nakon 28. veljače, kada je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio nove liste osnovnih i dopunskih lijekova, odlučeno je na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a održanoj u ponedjeljak.

Oboljeli od dijabetesa tipa 1 i dalje imaju pravo na besplatni inzulin. Onima kojima je greškom proteklih dana naplaćena doplata mogu, uz račun, ostvariti povrat tog novca u ljekarni u kojoj su preuzeli inzulin.

U HZZO-u kažu da se dogodila greška u programskom rješenju za ljekarne, koja je u međuvremenu otklonjena.

Javnim nadmetanjem u HZZO-u su uspjeli sniziti cijene za 754 pakiranja lijekova s osnovne liste, te za 185 pakiranja lijekova s dopunske liste. Isto tako, s dopunske liste lijekova 14 pakiranja prešlo je na osnovnu listu, što znači da osiguranici više za te lijekove neće plaćati doplatu.

S osnovne liste 111 pakiranja lijekova premješteno je na dopunsku listu, a riječ je o lijekovima za koje na osnovnoj listi postoje generičke paralele, istog sastava i istog djelovanja, što znači da osiguranici mogu i dalje besplatno dobiti odgovarajući lijek.

U HZZO-u ističu kako će se sve postignute uštede koristiti za dodavanje novih lijekova na listu, te povećanje prava pacijenata koje pokriva HZZO.

Upravno vijeće HZZO-a odlučilo je da se do 30. lipnja produlji rok u kojem HZZO neće naplaćivati neplaćene premije iz dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve osiguranike s prebivalištem na poplavljenim područjima.

Odluka je prvotno vrijedila do 31. prosinca, no rok je produljen dok se situacija i život na poplavljenim područjima potpuno ne stabiliziraju.

Osigurana su i dodatna sredstva od 250.655 kuna Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije za hemodijalizu na otocima Hvaru i Braču.

Komentirajte prvi

New Report

Close