Zbog duga pokojnika ovrha – nasljedniku. Postoji li rješenje?

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2013. u 09:13
Ilustracija / thinkstock

Zbog troškova prisilne naplate bezazleni dugovi od nekoliko desetaka kuna narastu i na tisuću kuna.

Savjetnik društva Potrošač Igor Vujović  napominje da se među desecima građana koji od njih traže savjet zbog ovrha nalaze i ljudi koji plaćaju račune preminulih predaka a da nisu ni znali da postoje sve dok ne osvanu u blokadi ili ih "ruka pravde" ne sustigne rješenjem o ovrsi, piše Večernji list.

„Sustav je spor i nasljednici su u šoku kad otkriju da godinama nakon smrti moraju platiti račune svojih predaka. Zakon je jasan, onaj tko naslijedi imovinu preminulog, nasljeđuje i sve njegove dugove“, kaže Igor Vujović, savjetnik društva Potrošač. Ta se informacija predočava svim nasljednicima još na ostavinskom postupku, ali ljude koje vjerovnici ili odvjetnička društva bombardiraju ovrhama šokira i to što prije ovrhe nisu znali za dug niti ga je netko pokušavao naplatiti od njih. Nasljednici su tako dužni platiti sve neplaćene režijske troškove, podmiriti minus na računu i sve ostale kreditne obveze. Jedini način da se ne dovedu u situaciju da odgovaraju za dugove svojih predaka jest da se na ostavinskoj raspravi odreknu nasljedstva.

Zakon kaže da nasljednik za obveze odgovara i svojom, a ne samo naslijeđenom imovinom, ali do visine vrijednosti naslijeđene imovine. „ Banke su jako dobro upućene u proceduru, a u sitnim slovima uz ugovore o kreditu često stoji odredba da obveze po kreditu ne prestaju smrću dužnika. Jedino teleoperatori naglašavaju u ugovorima s pretplatnicima da se ugovorene obveze prekidaju smrću pretplatnika“,  dodaje Vujović.

Zbog troškova prisilne naplate bezazleni dugovi od nekoliko desetaka kuna narastu i na tisuću kuna. Upućeni kažu da je jedan od načina da se smanji taj trošak prigovor i pozivanje na zastaru koja je za režijske troškove za stan i telefon godinu dana, a ratu kredita ili komunalni doprinos tri godine. Prigovor će osloboditi građane plaćanja duga jedino ako je vjerovnik pokrenuo postupak prisilne naplate nakon isteka zastarnog roka.

Cijeli članak pročitajte ovdje
 

Komentirajte prvi

New Report

Close