Zbog Borealisa bi mogao kasniti dokap Petrokemije

Autor: Marija Brnić , 11. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Uključivanje novog partnera znači i preraspodjelu među ulagačima iz domaćeg konzorcija.

Izvanredna skupština dioničara Petrokemije jučer je odobrila dokapitalizaciju tvrtke, kojom se namjerava od ulagača privući 450 milijuna kuna izdavanjem novih dionica. Sama objava poziva za upis prema ranijim najavama trebala bi uslijediti promptno, no ma koliko su se u Kutini trudili ubrzati proces i obaviti posao prije kraja godine, najnoviji zapleti oko pregovora potencijalnih ulagača daju naslutiti da je realnije očekivati da posao bude obavljen nakon Nove godine. Jučer je iz krugova austrijskog Borealisa objavljeno kako se kompanija ipak vraća u igru, te je spremna neke uvjete koje je postavljala u svojoj ponudi za dokapitalizaciju povući.

Cilj je Borealisa, prema objavi u Jutarnjem listu, steći kontrolni paket u Petrokemiji, a o tome, naravno, trebaju postići dogovor s tzv. hrvatskim konzorcijem ulagača koji priprema sudjelovanje u dokapitalizaciji kutinskog proizvođača. Tu grupaciju čine Petrokemijini glavni opskrbljivači plinom PPD i Ina, koji bi, prema ranijim planovima, zajedno stekli većinski udjel, a participaciju kojom bi stekao kontrolni paket najavio je i Janaf, dok bi u konzorciju sudjelovali još HEP i mirovinski fondovi.

Uključivanje novog partnera podrazumijeva preraspodjelu među ulagačima, a iz Borealisa jasno daju do znanja i da bi oni preuzeli brigu o modernizaciji tvrtke, te da računaju na prihvatljiviju cijenu temeljnog energenta.

Iz uključenih kompanija zasad nema ni službenih ni neslužbenih komentara, no evidentno je da pregovori traju i da su pitanja oko budućeg učešća i odnosa snaga još otvorena. Prije službene objave poziva za upis i uplatu novih dionica, ulagači bi, prema najavama, trebali za dokapitalizaciju dobiti i zeleno svjetlo Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

U čekanju dogovora ulagača iz Petrokemije su se jučer pohvalili da su u suradnji s češkom tvrtkom Chemo Projekt – Ammonia Casale i prije zadanog roka do kraja godine ispunili uvjete zaštite okoliša, odnosno smanjenje emisije Nox i N2O na postrojenju za proizvodnju dušične kiseline, a ukupno ulaganje vrijedno je 10 milijuna kuna.   

Komentirajte prvi

New Report

Close