Zbog banalne greške poreznici zatvorili kafić i odrezali kaznu od 25.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2015. u 16:09
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Smatram da je ovo porezno silovanje, čisti bezobrazluk jer smo napravili tek banalni prekšaj koji je trebao proći s upozorenjem ili blagom kaznom, rekao je vlasnik kafića.

Splitski ugostitelj Dino Pleština koji vodi kafić “Mosquito” u Ulici majstora Jurja upao je u Lalovčevu mrežu zakona i njegova provođenja zbog vjerojatno najbanalnijeg grijeha koji ugostitelj može počiniti, no poreznici nisu imali milosti i zatvorili su ga na pet dana uz novčanu kaznu od 25 tisuća kuna..

"Porezni inspektori sjeli su i naručili kavu. Nakon dobivenog računa, prišli su šanku i od djelatnice zatražili službeni novčanik. Broje oni novce, pitaju… Sve je u redu, štima. Nakon toga je pitaju da im donese polog od 200 kuna, a ona im donosi metalnu kutijicu u kojoj uvijek stoji polog. Gledaju u nju i primjećuju da nedostaje ceduljica na kojoj piše doslovno – polog, a koja je uvijek u toj kutijici. Djelatnica je u tom trenutku ne može naći. Kaže da je inače tu, ali sad, vjerojatno je izgubljena. Inspektori uopće ne broje taj polog, a moglo je biti viška ili manjka. Njima je bilo važnije po hitnom postupku zapečatiti kafić na pet dana i napisati kaznu od 20 tisuća kuna, uz meni osobno 5 tisuća kuna kazne kao odgovornoj osobi. Smatram da je ovo porezno silovanje, čisti bezobrazluk jer smo napravili tek banalni prekšaj koji je trebao proći s upozorenjem ili blagom kaznom. Ovo što rade prava je antipoduzetnička klima!", ogorčeno je za Slobodnu Dalmaciju ispričao Pleština koji je odmah uložio prigovor na postupanje inspektora, ponudio i snimke nadzorne kamere iz svog kafića koje su snimile inspektore u akciji, no sve mu je odbijeno jer nema ‘vjerodostojne dokumentacije pologa’. Pleština najavljuje privatnu tužbu protiv Porezne uprave i inspektora. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

PSN je posljedica, a ne uzrok nestanka love!

Ovaj gazda mže ovu priču prodati nekome drugom. Osim što nedostaje “POLOG”, vjerojatno nije izdavao račuune cijeli dan. laže kao pas.

Jeli im bar kavu naplatija?

Na Kubi je manja represija privatnog poduzetnistva nego u Hrvatskoj, vjerojatno i u Sjevernoj Koreji.

Posve si u pravu.

To govore četverogodišnji rezultati SDP+HNS Kukuriku Vlade :broj zatvorenih tvrtki i obrta , broj manje zaposlenih , broj Blokiranih za kikiriki , broj iseljenih građana i seljaka , iznos dignutih novih kredita , izostanak domaćih i stranih inesticija , visina poreza…

Istina je puno gora nego što se zna jer se ljudi boje represija pa šute.

New Report

Close