Zbog 12.152 kune minusa ostao bez zemljišta vrijednog 11 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2018. u 10:53
Foto: Miranda Cikotić / Pixsell

Zahtjev Fine objavljen je na e-oglasnoj ploči sudova koju Kiril Tulski, koji je ujedno i direktor svoje tvrtke, naravno, ne čita.

Moskovljanin Kiril Tulski, zbog 12.152 kune minusa na računu svoje tvrtke "Sparta", ostao je bez 11 milijuna kuna vrijednih građevinskih zemljišta u Makarskoj.

Kako piše Slobodna Dalmacija, do toga je došlo jer je blokada računa, iako je bila riječ o relativno malom iznosu, trajala četiri mjeseca. Zbog toga je splitska podružnica Fine u siječnju prošle godine Trgovačkom sudu u Splitu podnijela zahtjev za provedbom skraćenog stečajnog postupka, koji bi se trebao provoditi nad tvrtkama bez zaposlenika i bez imovine.

U takvim slučajevima ta državna agencija pribavi potvrdu Zavoda za mirovinsko osiguranje kojim dokazuje da tvrtka zaista nema zaposlenika. No, u svom zahtjevu navodi i kako, osim podataka o računima, nema drugih podataka o imovini tvrtke. I upravo tu često nastaje problem.

Zahtjev Fine objavljen je na e-oglasnoj ploči sudova koju Kiril Tulski, koji je ujedno i direktor svoje tvrtke, ne čita. No, činjenica je da je odgovoran što nije pazio da njegova tvrtka ne uđe u višemjesečni minus, koji ga je na koncu doveo u ovakvu situaciju.

Kako se na oglas suda nije javio ni jedan eventualni vjerovnik, sud je istodobno i otvorio i zaključio skraćeni stečajni postupak nad "Spartom", te naložio njezino brisanje iz sudskog registra. Rus je na to reagirao preko svoje odvjetnice, koja je molila da joj ne spominjemo ime, no žalba poslana Visokom trgovačkom sudu RH nije "upalila". Tako su ostala zemljišta upisana na tvrtku koja više – ne postoji.

Odvjetnica kaže kako do cijele situacije ne bi došlo da je prijašnjih godina državljanima Ruske Federacije bilo omogućeno da kao fizičke osobe mogu stjecati nekretnine u RH, umjesto da radi toga moraju osnovati tvrtku u Hrvatskoj.

Naravno, postoji način kako da Kiril Tulski vrati svoju imovinu smještenu na predjelima Donje Požare-Vrisika, te Požarić u Makarskoj. No, to ga neće nimalo jeftino koštati, jer će morati platiti puno više od 9269 kuna, koliko je tvrtka "Sparta" dugovala Poreznoj upravi koja joj je i blokirala račun (razlika do 12.152 kune se vjerojatno odnosila na troškove Fine za provedbu ovrhe po računu).

Komentirajte prvi

New Report

Close