Završio fakultet u roku i dobio posao, ali mora vratiti 81.000 kuna stipendije

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Patrik je diplomirao u roku na FER-u u srpnju 2014. godine.

Patrik iz Koprivnice županijskoj zakladi Hrvatske gospodarske komore mora vratiti čak 81.000 kuna stipendije koju je dobio dok je studirao na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva jer se nakon završetka studija zaposlio u Zagrebu, a ne Koprivničko-križevačkoj županiji. Tako glasi nepravomoćna presuda Općinskog suda u Koprivnici, javlja Podravski.hr.

Zaklada HGK za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja s Patrikom je sklopila ugovor u studenome 2009. godine kojim se obvezala isplaćivati mu 1500 kuna mjesečno do srpnja 2014. godine. Patrikova obveza iz ugovora bila je završiti studij u roku i zaposliti se na području Koprivničko-križevačke županije. No, stipendist upozorava kako potonji uvjet nije mogao ispuniti jer prilikom potrage za poslom nije primio niti odbio nijednu ponudu za radno mjesto.

Patrik je diplomirao u roku na FER-u u srpnju 2014. godine, a od rujna iste godine zaposlen je u tvrtki Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu.

– Nakon završetka studiranja javio sam se radi zaposlenja u Podravku, Belupo i Hartmann, a išao sam i na razgovor u Podravku, nakon čega su mi priopćili da trenutno nemaju potrebe za mojim zanimanjem. Od Hartmanna i Belupa nisam dobio nikakav odgovor – svjedočio je Patrik na sudu.

Tijekom postupka svjedočila je i menadžerica iz Podravkinih ljudskih potencijala Tanja Kancijan koja je navela kako je Podravka potkraj 2014. objavila javni natječaj za zapošljavanje radnika sa završenim FER-om, i to svih smjerova s radnim iskustvom. No, kako se nisu javile osobe s radnim iskustvom, zapošljavali su i one bez radnog staža.

– Patrik se nije javio na taj natječaj, iako je prethodno došao na razgovor i psihologijsko testiranje za zaposlenje u Podravki – rekla je Tanja Kancijan. U HGK naveli su kako su radnike tog profila tražile i tvrtke Rasco, Elektro Čelik, Avalon i Ligo grupa.

Ugovorom o stipendiranju Patrik se doista obvezao zaposliti na području Koprivničko-križevačke županije, i to najmanje dvije godine za svaku akademsku godinu za koju je primao stipendiju, ali to nije učinio. Zato zakladi HGK u Koprivnici mora vratiti 81.000 kuna plus kamate i platiti sudske troškove, piše Podravski.hr.

Komentari (3)
 • ozapa
  ozapa 13:39 26.5.2018.

  Čudna mi čuda! Otkad nepoštivanje ugovornih obveza vuče za sobom pravne posljedice?

 • shumar
  shumar 14:17 25.5.2018.

  Slažem se sa presudom.

 • Chef
  Chef 11:49 25.5.2018.

  Jasno, potpisao je ugovor i primio novce. Naravno da treba vratiti novce budući da nije ispoštovao uvjete iz ugovora.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve