Završen postupak zaštite slavonskog kulena

Autor: Miroslav Flego/VLM , 31. prosinac 2013. u 17:52
Prvi certifikati dolaze u svibnju iduće godine/ Ivica Galović/PIXSELL

Za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo je certifikacijsku tvrtku Biotehnicon iz Zagreba.

Slavonski proizvođači kulena pamtit će godinu na odlasku po tome što je napokon okončan postupak zaštite zemljopisnog podrijetla kulena i što su prvi kulenari podnijeli zahtjeve za certifikate koji dokazuju da je kulen zaista izvorni slavonski kulen i da zadovoljava sve kriterije koje kulen čini izvornim slavonskim kulenom.

"Oni će u svibnju 2014. godine, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje imati prve kulene s certifikatom zemljopisnog podrijetla, a do 30. lipnja iduće godine će zaštititi slavonski kulen i na europskoj razini. Nakon što su podnijeli zahtjev, proizvođači kulena mogu očekivati dolazak od Ministarstva poljoprivrede ovlaštenog tijela koje će provjeriti je li sve prema propisima", kaže Andrija Matić, pročlenik Upravnog odjela za poljoprivredu dodajući kako se certifikatom štiti autohtoni i tradicionalni proizvod i u njemu se propisuje cjelokupna procedura, od uzgoja svinja, vrste pasmina, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja, a to uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda.

Matić najavljuje kako već za dva tjedna počinje postupak zaštite slavonskog kulena na razini Europske unije kako se ne bi dogodila iznenađenja poput onoga oko prošeka.  Za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla, Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo je certifikacijsku tvrtku Biotehnicon d.o.o. iz Zagreba s kojom su ovih dana ugovor potpisali proizvođači kulena iz Vukovarsko-srijemske županije.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Prva sam mislila da je kulen podrijetlom iz mađarske zbog jakog okusa crvene
paprike i ostalih začina….treba Slavoncima svakako čestitati..
Nama je, prosječnim potrošačima, za sada cijena malo previsoka, pa
koristimo jeftiniju varijante vajdinog “KULENA” koji ne zaostaje za originalom…

To.je najjači a možda u jedini proizvod koji se može probiti u svijet i tamo skupo prodavati. Svega ostalog na zapadu ima kolko hoćeš i šanse nema osim “u regiji”. Mislio sam da i sir ABC može al kad sam vidio izbor sličnih u Austriji shvatio sam da nema šanse baš nista osim kulena.

Zanima me koji je glavni grad Slavonije i Baranje. Certifikat autentičnosti je trebala izdavati kompanija iz Osijeka.

New Report

Close