‘Zaustaviti pad domaće proizvodnje energije’

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2018. u 21:59
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić/Goran Stanzl/PIXSELL

Bitno je i smanjiti ovisnost o uvozu i uložiti u domaće proizvodne potencijale.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u petak je u Medulinu istaknuo kako je jedan od izazova energetske politike pridonijeti konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. 

Otvarajući dvodnevnu Liderovu konferenciju Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost, ministar je istaknuo kako su glavni ciljevi energetske politike smanjiti ovisnost o uvozu energije zaustavljanjem pada domaće proizvodnje, investirati u proizvodnju energije iz potencijala kojima Hrvatska raspolaže te osigurati odgovarajući energetski miks s nižim emisijama ugljičnog dioksida.

"Vjerujem da energetski sektor u idućih desetak godina može značajno doprinijeti ukupnom razvoju Hrvatske, kroz smanjenje uvoza i povećanje izvoza energenata te angažiranjem graditeljskog sektora u gradnji novih infrastrukturnih objekata", naglasio je Ćorić.

Pritom je ključna izrada energetske strategije koja će, kako je najavio, biti gotova do kraja 2018. godine.Ustvrdivši kako Hrvatska trenutačno uvozi 40 posto električne energije, 80 posto nafte i 40 posto plina, Ćorić je podsjetio da je u saborskoj proceduri prijedlog novog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Komentirajte prvi

New Report

Close