Zaustaviti natječaje za državne oranice do usvajanja izmjena zakona

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Aktualni propisi pogoduju velikima, tvrdi HPK.

Zagreb Obiteljska poljoprivredna gospodarstva gube državno poljoprivredno zemljište koje su godinama obrađivali temeljem potvrda lokalne samouprave, na natječajima ga dobivaju neki novi momci koji ne spadaju u domicilno stanovništvo.

Stoga, kaže predsjednik Poljoprivrdene komore Matija Brlošić, od ministra Tihomira Jakovine i premijera Zorana Milanovića traže neka ponište sve natječaje objavljene nakon 1. studenoga. Taj je rok važan, upozorava, zbog činjenice što su tada utvrđene izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Usvajanje zakona očekuje se u siječnju i donosi nove kriterije, više bodova za mirni posjed i domicilnom stanovništvu."Objavom natječaja u ovom vakuum razdoblju ministar Jakovina aktualnim zakonom pogoduje velikim tvrtkama jer postupci koji se počnu po starom zakonu po njemu moraju biti i dovršeni", ističe dopredsjednik Komore Mijo Latin. Vodstvo Komore ocjenjuje kako će, ne obustave li se natječaji, zemljište izgubiti oko 5000 obiteljskih gospodarstava, koja će vjerojatno potom i nestati. Najgore stanje je, kažu, u Đakovštini i od premijera Milanovića traže odgovor na pitanje je li nacionalni interes dotući selo.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve