Zatopljenje odnosa: Milanović se točno u podne sastaje s Dačićem

Autor: Agencija VLM , 16. siječanj 2013. u 09:20
Z.Milanović (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Bit će to prvi radni sastanak dvojice premijera od kada su prošle godine u svibnju održani izbori u Srbiji.

Premijer Zoran Milanović danas putuje u Beograd gdje će se sastati sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Bit će to prvi radni sastanak dvojice premijera od kada su prošle godine u svibnju održani izbori u Srbiji. Na ovaj posjet se gleda kao na "zatopljenje" odnosa između dvije države koje su se "udaljile" nakon odlaska bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića s vlasti i hrvatskog priznanja Kosova. Iz Srbije su dolazile i oštre reakcije nakon oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Borisu Tadiću. Prvi sastanak visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije nakon dugo vremena dogodio se u Dublinu gdje su razgovarali hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i srpski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić.

Nema intoniranja himni kao ni postrojavanja vojske Posljednjih tjedana srpski premijer Ivica Dačić je dijelom promijenio retoriku prema Hrvatskoj te je izjavljivao da Srbija s Hrvatskom mora surađivati te da je Srbiji puno bliže Hrvatska i BiH nego neke druge zemlje. Današnji susret neće biti službeni, nego radni tako da se neće intonirati himne i postrojavati vojska, ali će biti dobar za ponovno uspostavljanje odnosa dvije susjedne države. Dvojica premijera će se sastati točno u podne te bi trebali razgovarati oko sat vremena.

'Ne očekujem da to po zaključcima bude povijesni sastanak, već da ćemo se dogovoriti o daljnjoj suradnji i o svim pitanjima koja su nastala tijekom ratova. Nakon zahlađenja naših odnosa trebamo učiniti korake prema normalizaciji',  rekao je Dačić u danim pred susret u Beogradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close