Zastupnici raspravljaju o robnim zalihama: Treba ih popuniti cisternama, šatorima, kontejnerima…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2018. u 14:13
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ante Sanader (HDZ) istaknuo je kako bi velika potpora lokalnoj upravi bila nabava cisterni za vodu, i to ne u svrhu samo kriznih situacija, već i s obzirom na probleme s opskrbom vode na sušnim područjima.

U objedinjenoj raspravi o izvješćima o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2015. i 2016. godinu saborski zastupnici u petak su apelirali na veće popunjavanje robnih zaliha neprehrambenom opremom poput cisterni za prijevoz pitke vode, šatora, pumpi i kontejnera, u svjetlu elementarnih nepogoda koje proteklih godina pogađaju Hrvatsku.

Ante Sanader (HDZ) istaknuo je kako bi velika potpora lokalnoj upravi bila nabava cisterni za vodu, i to ne u svrhu samo kriznih situacija, već i s obzirom na probleme s opskrbom vode na sušnim područjima, kao zbog toga što dio Hrvatske nema vodoopskrbu. "S nekih petnaestak cisterni koje mi planiramo godišnje ili u nekoliko godina malo je za potrebe koje Hrvatska ima", kazao je.

U kontekstu vremenskih nepogoda, Anka Mrak Taritaš (GLAS) naglasila je, pak, potrebu izdvajanja više sredstava za šatore, kontejnere i ostalu sličnu opremu.

"Velika količina poplava, pogotovo u pojedinim dijelovima Hrvatske, odnosno otapanje snijega rezultirat će klizištima. I stoga je izuzetno važno da se, osim prehrambenog, u budućnosti osigura više sredstava za šatore, za kontejnere…. Mi to jednostavno moramo činiti i moramo na to biti spremni", poručila je.

Saša Đujić (SDP) pohvalio je robne zalihe koje su dale veliki doprinos u poplavama, pogotovo u Gunji, kao i tijekom migrantske krize 2015. te pokazale da država ima sustav i da pod tako velikim neočekivanim i nepredviđenim događajima ipak funkcionira.

Državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić izvijestio je da je Ravnateljstvo za robne zalihe u 2015. ostvarilo ukupni prihodiod 116 milijuna kuna, a rashodi od 126 milijuna kuna. U 2016. ostvareni su ukupni prihodi od 115,8 milijuna kuna, a rashodi 114 milijuna.

U 2015. izvršena je nabava roba i popuna bilance strateških robnih zaliha u iznosu od 91,6 milijuna kuna, a u 2016. od 91 milijuna kuna. Sveukupna vrijednost robnih zaliha na kraju 2015. iznosila je 487 milijuna kuna a na kraju 2016. 567 milijuna kuna, kazao je Antonić.

Komentirajte prvi

New Report

Close