Zašto zagrebački poduzetnici ne mogu dobiti prazne gradske prostore, a udruga ‘U ime obitelji’ može?

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2013. u 16:16
Željka Markić, predstavnica gradjanske inicijative U ime obitelji. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

‘Smatramo potpuno neprikladnim i neprimjerenim prazan gradski prostor ustupiti udruzi koja, osim što promovira netoleranciju prema različitostima’.

Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba, potaknuta informacijama iz medija kako je zagrebački gradonačelnik udruzi „U ime obitelji“ besplatno ustupio na privremeno korištenje gradski prostor u Ulici kralja Zvonimira u svrhu priprema za predstojeći referendum, želi istaknuti žaljenje zbog ovakvog postupka zagrebačkog gradonačelnika.

"U situaciji u kojoj brojni zagrebački poduzetnici i obrtnici ne mogu imati osiguran prostor za svoj rad, razvijanje ideja i otvaranje novih radnih mjesta, smatramo potpuno neprikladnim i neprimjerenim prazan gradski prostor ustupiti udruzi koja, osim što promovira netoleranciju prema različitostima i zadire u temeljna ljudska prava, nema formalnu ulogu u samoj organizaciji i provedbi referenduma. Podsjećamo da je zagrebački gradonačelnik odbio HNS-ovu inicijativu dodjeljivanja praznih gradskih prostora po povoljnim uvjetima građanima s poduzetničkim idejama s ciljem poticanja ekonomskih aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta u Zagrebu stoga postavljamo pitanje na koji način i po kojim kriterijima građani mogu dobiti na korištenje imovinu koja nije privatna i s kojom se ne bi smjelo raspolagati po vlastitom nahođenju i simpatijama", navode u priopćenju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

U političkoj utakmici političari traže partnere koji će ih dovesti na vlast. Građani političarima “prodaju” glasove u zamjenu za specifične političke ustupke, a poslovni subjekti financiraju političke kampanje, također u zamjenu za specifične političke ustupke. To je zapravo suština rentijerstva. Međutim, političar koji ima moć učiniti takve ustupke drugima ujedno ima i moć oduzeti istim subjektima novostečene privilegije, stoga će redovito perpetuirati takav odnos s političkim klijentima, u zamjenu za kontinuiranu političku i financijsku podršku – u osnovi, omogućuje političkim klijentima da uvijek iznova kupuju svoje privilegije, odnosno tim privilegijma on iznova kupuje svoju političku moć iz koje izvire njegova financijska moć.

Rentijerstvo se razlikuje od korupcije samo u jednom detalju: rentijerstvo je legalno, a korupcija nije. I rentijerstvo i korupcija zapravo imaju iste ciljeve i rezultate: oboje su procesi kojima individue i organizacije nastoje ostvariti, te u konačnici i ostvaruju, vlastite interese i dobit kroz političke procese, a na štetu interesa i dobiti ostalih subjekata koji ne sudjeluju aktivno u tom političkom procesu. društvima obuhvaća samo manji fragment ukupnog bruto društvenog proizvoda (u pravilu samo par postotaka BDP).

Zato što je 50% gradskih poslovnih prostora pod šapom novih vlasnika DTR-a! I ja sam različit jer zarađujem svoju plaću, a 90% zajednice me šikanira svojim neradom i odnosom prema mojoj manjini! [emo_plazi]

Zato što je HNS bio na vlasti jedno 10 godina i nije se sjetio te prostore ustupiti poduzetnicima. I zato što je ova udruga skupila 750.000 potpisa, a čak i uz to prostor su dobili samo na privremeno korištenje. Dakle, sve je jasno i nema nikakvih nedoumica.

New Report

Close