Zašto vas zbog duga zove tvrtka za koju nikad niste čuli? Zato što je to legalno

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 25. veljača 2013. u 12:54
Thinkstock

Nelikvidnost u Hrvatskoj iznosi 39 milijardi kuna te ne čudi što tvrtke za naplatu potraživanja nalaze prostora za širenje.

Utjerivači dugova ili legalizirani zelenaši, dva su to naziva koja će, čini se, korisnici internet foruma najčešće povezati s agencijama za naplatu dugova. Ljudi obično za takve tvrtke čuju tek kada ih netko od agenata kontaktira i zatraži primjerice plaćanje duga za telefonski račun koji nije podmiren prema teleoperateru. Dakako, ne traže da se dug plati telekomunikacijskoj kući već izravno na račun tvrtke koja je od teleoperatera preuzela naplatu duga.

Bez obzira koliko se čudili kako je moguće da nekakva agencija ili tvrtka bez vašeg odobrenja ima sve vaše podatke, i još zahtijeva da platite njoj dugovanje, a ne onome s kime ste ugovor potpisali (te vas uz to ima pravo opetovano telefonski nazivati ), odgovor je – zato što je to legalno.

"Erste Card Club prije nekoliko godina u svoje je poslovanje uveo eksternalizaciju naplate za klijente s kojima su ugovorne obveze raskinute zbog neplaćenog duga što podrazumijeva suradnju s nekoliko agencija za naplatu potraživanja", kažu iz Erste banke i dodaju kako sama banka ne surađuje s ovakvim agencijama, već samo Erste Card Club, no to je spominju, uobičajena praksa u Hrvatskoj i svijetu, kao i među članicama međunarodne Erste grupe te nije isključeno da će u budućnosti doći do suradnje banke s takvim agencijama.

Kada govorimo o tom sektoru, razlikujemo tvrtke koje se bave otkupom nedospjelih potraživanja, tzv. faktoringom te one koje se bave izvansudskom naplatom i otkupom dospjelih potraživanja. Privredna banka Zagreb (PBZ) javlja kako oni u svojem svakodnevnom poslovanju ne koriste usluge specijaliziranih agencija za naplatu potraživanja, a isti odgovor je stigao i iz Zagrebačke banke.

Dugove najčešće utjeruju 'usmenim' putem

No, drugi veliki klijenti agencija za naplatu potraživanja, teleoperateri, priznaju kako koriste ovakve usluge. Iz Tele2 potvrđuju kako surađuju s agencijama, a to također radi i T- Hrvatski telekom. Dugove agencije najčešće 'utjeruju' usmenim putem, nazivajući dužnike sve dok ne plate – te pismenim putem, šaljući poštu u kojoj podsjećaju dužnika da još nije podmirio svoje obveze.

Utjerivači dugova – isplativ biznis

I čini se da im dobro ide. Sve veće tvrtke koje se ovim poslom bave u Hrvatskoj, imaju stalni rast prihoda. Prema posljednjim informacijama koje je iznio ministar financija Slavko Linić nelikvidnost u Hrvatskoj iznosi 39 milijardi kuna te ne čudi što tvrtke za naplatu potraživanja nalaze prostora za svoje širenje. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Creditexpress Holding, specijalizirana međunarodna tvrtka za naplatu potraživanja s kojim među ostalima surađuje i Erste Card Club, u 2011. godini u Hrvatskoj je ostvarila  9,4 milijuna kuna prihoda, što je znatno povećanje u odnosu na 7,6 milijuna iz 2010. godine. Dobit nakon oporezivanja im je prema tim podacima prošle godine iznosila nešto više od milijun kuna, a 2010. godine zabilježili su dobit od oko 140 tisuća kuna. Zanimljivo je i to da su prosječne plaće 19 zaposlenih u toj firmi s 5.454 kune iz 2009. godine narasle na 7.157 kuna.

Veliko iznenađenje je i tvrtka Еos Matrix koja je dio Eos Grupacije za upravljanje potraživanjima koja je s deset milijuna kuna i 59 zaposlenika u 2010. godini, narasla na 26,6 milijuna kuna i 62 zaposlenih u 2011. godini. Dobit im je u godinu dana skočila s milijun na 7,8 milijuna kuna. Kako stoji na njihovim stranicama, grupacija je vodeća u jugoistočnoj Europi te tvrtkama nude uslugu naplate potraživanja od drugih tvrtki ali i od potrošača.

Dobre rezultate ima i hrvatska tvrtka za naplatu potraživanja Prima Solvent koja je prema onome što stoji na stranicama Poslovne hrvatske, u 2010. godini prihodovala 2,6 milijuna kuna, a u 2011. godini narasli su na 6,8 milijuna kuna prihoda. Ova tvrtka je ujedno i osnivač Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN).

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo nije LEGALNO!!!!

ZAKON O OBVEZNIM ODNOSIMA KAŽE DA TE PRVO VJEROVNIK TREBA UPOZORITI DA ĆE SVOJE POTRAŽIVANJE USTUPITI NEKOME ZA NAPLATU DUGOVANJA, A TEK TE ONDA U SLUČAJU DA TI NEPLATIŠ MOŽE ZVATI NEKI NOVI VJEROVNIK S KOJIM TI NEMAŠ UGOVOR!!!!!

New Report

Close