Zašto su čokolade ukusnije, a deterdženti kvalitetniji u starijim članicama Unije?

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2015. u 08:54
Foto: Thinkstock

Proizvodi kupljeni na tržištima novijih država članica nerijetko su slabije kvalitete, a viših cijena.

Iako Hrvati pomno biraju što će se naći u njihovim košaricama, ono što izaberu, sumnjaju, ne znači nužno i da je iste kvalitete, kao i ono kupljeno u zapadnoeuropskim zemljama.

Razliku, osobito na prašku za rublje, primjećuje i Puljanka Alenka Čopić, koja kupuje s obje strane granice.

"Puno manje praška potrošim ako ga kupim u nekoj europskoj državi, nego u istočnoj. Iako je ista marka", ustvrdila je Alenka za RTL. 

I upravo je ta razlika u kvaliteti istih proizvoda koje se prodaju na različitim tržištima, njihovoj ambalaži i cijenama bilo predmet istraživanja. U ovom slučaju proizvodi kupljeni u Češkoj i Njemačkoj.

"Od 24 proizvoda koje smo testirali, osam ih je deklarirano kao različiti. Razlike je bilo i u drugim proizvodima, ali one su mogle biti opravdane tehnologijom, skladištenjem ili datumom isteka valjanosti", rekla Olga Sehnalova, zastupnica u Europskom parlamentu.

Jedan od rezultata provedenih istraživanja je da su proizvodi kupljeni na tržištima novijih država članica nerijetko slabije kvalitete, a viših cijena.

"Ja odgovore koje dobivam od komisije i proizvođača ne mogu smatrati prihvatljivim jer stalno govore da se radi o sigurnim proizvodima, a to maltene znači šutite i budite zahvalni da niste otrovani", izjavila je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Slično istraživanje, najavljuje zastupnica Borzan, odraditi će se iza Nove godine i u Hrvatskoj.

"Potrošači u Hrvatskoj su svjesni da imaju proizvode koji nisu identični kao zapadnoeuropski proizvodi, to jest da nove članice Europske unije ne uživaju u istoj kvaliteti proizvoda", izjavio je Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

Hoće li rezultati biti jednaki onima u Češkoj, ili možda i gori, predstoji stručnjacima da istraže.

Komentari (2)
Pogledajte sve

nebitno, činjenica je da nam uvaljuju smeće. orbit made in poland, prašci iz češke, milka iz bugarske, mars iz mađarske..a okus tih čokolada je odvratan za svakoga tko je jeo originalne. nutella iz poljske sa viškom šećera, manje lješnjaka itd….samo vi jedite i kupujte proizvode multinacionalki….tko zna što jedete i u čemu perete rublje…sigurnije je kupovati hrvatske proizvode. zato ja jedem zvečevo i kandit umjesto milke….

ne kuzim kako mozes potrosit vise ili maje praska.. ja koji god prasak kupim imam dozator i uvijek ga isto stavljam!? i svi jednako peru jer moja roba nije toliko blatna.. tako da bi vjerovatno i bez praska bila dobro oprana.. e sad ako neko ima prljaviju robu on možda primjeti neku razliku!

New Report

Close