Zašto strane kompanije kod nas prodaju manje kvalitetniju robu?

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2016. u 09:30
Foto: Thinkstock

Dragan Munjiza rekao je da je hrvatska proizvodnja izvrsna i tko se odluči za naše proizvode, ne može pogriješiti.

Zašto deterdženti slabije peru, čokoladni namazi imaju manje kakaa, a riblji štapići manje ribe? Treba li država kazniti takav kolonijalni odnos prema hrvatskim potrošačima?

Na HTV-u su o tim problemima razgovarali Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, Dijana Kladar, pravna savjetnica u Udruzi Potrošač, Branko Jordanić, bivši glavni državni inspektor, Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i Dragan Munjiza, poslovni savjetnik za prehrambenu industriju.

Hipotetski se može dogoditi da neki trgovački lanac uveze meso staro pet godina, rekla je Andrea Gross Bošković. Nadodala je da se to, prema nalazima koje dobiva Hrvatska agencija za hranu, ne radi. Objasnila je kako je njihov prioritet sigurnost hrane, a ne, primjerice, udio kakaa u čokoladnom namazu. Hrvatska agencija za hranu ne može natjerati proizvođača da dostavi jednak proizvod u Hrvatsku i u Njemačku, već je to zadaća Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, rekla je Gross Bošković.

Dragan Munjiza rekao je da je hrvatska proizvodnja izvrsna i tko se odluči za naše proizvode, ne može pogriješiti. Hrvatska proizvodnja je u vrlo teškim uvjetama pokazala da je kvalitetna i sve ove akvizicije koje su se desile, usprkos svim poteškoćama, mislim da se ne moramo bojat i imamo alternativu. Naravno, svi imaju pravo na izbor da kupuju jefitinije i manje kvalitetno, nadodao je. Trend kod potrošača je da traže lokalno. Prije 20 godina nitko nije gledao deklaracije, a sada se čitaju i one sitne, rekao je.

Riblji štapići s manje ribe i stavljanja pilećeg nadomjestka u svinjske mesne odreske, primjeri su koji šalju poruku da su građani u novijim državama članicama Europske unije građani drugog reda, smatra Biljana Borzan. Rekla je kako se najčešće rade prevare s organskom hranom. Smatra kako je to žalosno i sramotno jer je organska hrana često i skuplja od one koja nije proizvedena na eko način. Istaknula je kako ljudi često kupuju organsko iz zdravstvenih razloga pa je zloupotreba te činjenica vrlo ružan primjer varanja.

Borzan je pokrenula istraživanje o razlici u kvaliteti proizvoda u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, a obuhvatit će prehrambene proizvode i deterdžente. Rezultati istraživanja će biti javni, piše HRT.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Zašto prodaju? zato što mogu. Zato jer im to dopuštamo. Sada ako ste vidjeli svi novi Palmolive šamponi dolaze iz Poljske, žljm kvaliteta kao i 90% poljskih proizvoda. Zašto poljaci ne radi kvalitetu kao njemci? zato jer šalju Hrvatima, eto zašto.

a zašto si pas liže jaja? iz istog razloga i ovi nama prodaju smeće.

“Zašto strane kompanije kod nas prodaju manje kvalitetniju robu?”

kad hrvatske poslovnjake njihovi mediji nauče “više kvalitetnije” govoriti lakše će se sporazumjeti i oko najviše kvalitetnije robe.

zato jer nas drže za ovce željne njihovog bofla.

New Report

Close