Vlada je znala za nenamjensko trošenje, a Europsku komisiju je uvjeravala da je sve po pravilu

Autor: Marija Brnić , 06. rujan 2018. u 07:00
Nadzor suradnje Uljanika i 3. maja tražila je Martina Dalić, a sada ga koristi DORH/Duško Marušić/Vecernji list

Postojanje nadzora početkom studenoga 2017. i sama je posvjedočila Martina Dalić u Hrvatskom saboru odgovarajući na pitanje zastupnice Ines Strenje-Linić.

Da je program restrukturiranja Uljanik brodogradilišta Uprava Uljanika d.d. prije ljeta izradila u propisanim okvirima i da je uredno upućen u Bruxelles, ministar gospodarstva Darko Horvat vjerojatno nikad ne bi javno izrekao da su izvidi policije i DORH-a proteklih dana započeli temeljem informacija o provedenom financijskom nadzoru Uljanikovih brodogradilišta. 

U same detalje on nije ulazio kada je pred kamerama proteklih dana govorio o tome, no činjenica da je DORH počeo ispitivati odnose dva brodogradilišta temeljem tog nalaza Ministarstva financija daje naslutiti da taj dokument nije imao zadovoljavajući predznak. Riječ je inače o nadzoru koji je još prošle godine, u drugoj polovici, zatražila bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a o čemu je početkom studenoga i sama posvjedočila u Hrvatskom saboru. Odgovarajući na pitanje Mostove zastupnice Ines Strenje-Linić o poslovnim teškoćama u kojima su se našli pulski Uljanik i riječki 3. maj, Martina Dalić izjavila je da je "Ministarstvo gospodarstva je, slijedom nalaza državne revizije za 2016. godinu, zatražilo provođenje proračunskog nadzora u 3. maju kako bi se, s obzirom na nalaz državne revizije, ustanovio tijek novca i način korištenja subvencija koje se isplaćuju iz državnog proračuna".

U tom trenutku, ustvrdila je, rezultati proračunskog nadzora još nisu bili konačni. Međutim, gostujući u jučerašnjoj emisiji Hrvatskog radija "A slada Vlada", ministar Horvat iznio je podatak kako je nadzor izveden 29. rujna prošle godine, izrađeno je izvješće i dostavljeno je svim relevantnim institucijama u državi. Je li to izvješće stiglo na stol i bilo razmatrano prije nego je u siječnju došao Uljanikov zahtjev za odobrenje jamstva za sanacijski kredit od 96 milijuna eura, pitali smo jučer u resornim ministarstvima financija i gospodarstva. 

Na žalost, iz Ministarstva gospodarstva na niz pitanja dobili smo samo kratak odgovor da je proračunski nadzor dokument koji nosi oznaku tajnosti, te su nas uputili da se obratimo za sve informacije Ministarstvu financija. Iz Ministarstva financija do zaključenja ovog broja nismo dobili tražene informacije. Neslužbeno, iz više izvora iz krugova bliskih Vladi Poslovni dnevnik dobio je potvrde informacije da su inspektori Ministarstva financija utvrdili nenamjensko trošenje državnih potpora koje je riječki škver proteklih godina primao iz državne blagajne. Navodno se ocjene poklapaju s izvještajima koja je za Ministarstvo gospodarstva i za CERP izrađivala Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, koja je proteklih godina, o čemu se u pravilu iščitavalo iz nalaza državne revizije, upozoravala na nepravilnosti u korištenju državnih potpora. 

Zanimljivo je, međutim, da se u odluci Europske komisije o davanju suglasnosti za odobrenje jamstava za sanacijski kredit Uljaniku u siječnju ove godine navodi da "hrvatske vlasti tvrde da su aktivnosti brodogradilišta 3. Maj izdvojene od brodogradilišta Uljanik i da su sve aktivnosti unutar Grupe pomno nadzirane kako bi se spriječila zlouporaba pomoći restrukturiranja u korist Grupe ili bilo koje njegove podružnice".

Ta tvrdnja iznesena je, dakle, nakon što je Ministarstavo financija provelo proračunski nadzor i dalo svoje ocjene Ministarstvu gospodarstva. U tom pojašnjenju se podsjeća na činjenicu da je 3. maju odobreno dobivanje potpora no uz obvezu da ostane neovisna pravna osoba unutar Uljanik grupe s vlastitim financijskim izvješćivanjem, a kako bi se pratilo ispunjavanje tih uvjeta angažiran je neovisni upravitelj, koji redovito izvješćuje Komisiju.

Iz dostupnih vladinih izvora, dokumentacija za sanacijski kredit iz koje je izvučen zaključak u odluci Komisije, izrađena je i upućena u Bruxelles na temelju podataka koje su dostavili iz pulskog brodogradilišta i njegove savjetničke kuće, međutim, otvara neugodna pitanja za samu Vladu. Tim neugodnija što u petak u Zagreb stiže povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margreth Vestager, a naravno, neizbježna tema biti će Uljanik. Povjerenica Vestager uoči svog dolaska već je poručila da želi čuti od Vlade što planira s Uljanikom.

Nova skupština

Produžetak za restrukturiranje
Uprava Uljanika sazvala je za 16. listopada glavnu skupštinu dioničara, nakon što 31. kolovoza skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma. na novoj će se  odlučivati o pokriću gubitaka i izmjeni ranije odluke o povećanju temeljnog kapitala. Lani je Uljanik d.d. završio poslovanje s gubitkom od 1,25 milijardi kuna, a predlaže se da se taj gubitak pokrije s 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, s 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi, dok bi ostatak od gotovo 996 milijuna kuna ostao nepokriven i prenesen u iduću godinu. Konsolidirani gubitak Uljanik grupe u 2017. iznosio je 1,82 milijardi kuna. Uz odluku o davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za poslovnu 2017., dioničarima se predlaže da se za nove članove NO izaberu Slobodan Kapor, Nenad Kapuralin, Ivica Mikelić, Ivan Radešić i Saša Španić. Predložena je i odluka da se nagradi rad članova Nadzornog odbora. Također, predlaže se i izmjena odluke o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, donesena u veljači ove godine. Kako provedba programa restrukturiranja još nije započela, produžava se valjanost te odluke najkasnije do 16. veljače 2019. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Predložena je i odluka da se nagradi rad članova Nadzornog odbora.
Za briljantno odrađen nadzor. A nagrada upravi?.

New Report

Close