‘Zašto je HZJZ suorganizirao skup o zdravom doručku s Nestléom?’

Autor: Agencija VLM , 21. ožujak 2013. u 10:40
Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

U Rodi smatraju da se HZJZ time uključio u marketinšku kampanju te multinacionalne kampanje.

Udruga Roditelji u akciji – Roda kritizirala je Hrvatski zavod za javno zdravstvo što je prošli tjedan s prehrambenom tvrtkom Nestlé suorganizirao skup Ukusan i hranjim doručak svakog jutra. U Rodi smatraju da se HZJZ time uključio u marketinšku kampanju te multinacionalne tvrtke, promičući njihove žitarice umjesto zdrave hrane.

"Neshvatljivo nam je da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ušao u zajedničku promociju pravilne prehrane djece s Nestléom – promovirajući Nestléove žitarice kao 'ukusan i hranjiv doručak svakog jutra'. Smatramo da je nedopustivo da jedan zavod koji (bi trebao) radi(ti) u javnom interesu očito promiče interese pojedinih tvrtki a na uštrb zdravlja naše djece", ističu iz Rode. Naglašavaju kako stručnjaci za prehranu i udruge proizvođača već odavno upozoravaju da većina dječjih žitarica za doručak sadrži previše šećera, zbog čega zapravo spadaju u kategoriju slatkiša. Nestlé je među kompanijama koje su počele smanjivati količinu šećera u svojim žitaricama, i to za do 30 posto, no one s tim smanjenjem i dalje spadaju u kategoriju slatkiša.

"Jasno nam je da je Nestléu i ostalim proizvođačima u interesu povećati svoj profit, i povijest je dokazala da su oduvijek bili spremni na to pod cijenu zdravlja milijuna djece, ali nam nije jasno što naš HZJZ ima iz ovoga, koji je njima interes da se loš proizvod prezentira kao dobar i zdrav?", ističu iz Rode.

Komentirajte prvi

New Report

Close