Zaštićeni najmoprimci državi prijete tužbom

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Država je, zaključuju, od otkupa društvenih stanova zaradila 2,5 milijardi kuna, i samo bi dio tog novca bio dovoljan da se obešteti vlasnike stanova.

Pedesetak zaštićenih namoprimaca zatražilo je na konferenciji za medije Hrvatskog saveza udruga stanara da država povuče izmjene Zakona o najmu kojim se predviđa postupno povećanje zaštićene najamnine kroz idućih pet godina.

Izmjene predviđaju i iseljenje najmoprimaca iz stanova ako stan ne otkupe od vlasnika, ili ne nastave plaćati tržišnu najamninu, piše Novi list.

Zaštićeni najmoprimci poručili su da je riječ, u najvećem broju, o umirovljenicima s malim primanjima, kojima niti jedna banka za pet godina neće dati kredit za otkup stana niti bi kredit mogli otplaćivati, a novaca nemaju ni za tržišne najamnine, zbog čega će na ulici završiti desetak tisuća ljudi. 

Zbog postupnog povećanja najamnine mnogi će od njih, kaže glumica Barbara Nola, i sama zaštićeni najmoprimac, već kroz dvije godine postati socijalni slučajevi.

"Nepravda se ne može ispravljati preko leđa građana, koji za ovo nisu krivi", poručili su najmoprimci, koji od države – jer je država ta koja  je vlasnicima oduzimala stanove u kojima oni žive – traže da podmetne svoja leđa te vlasnike obešteti, a njima omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima, ili pak da obešteti njih kao najmoprimce.

Država je, zaključuju, od otkupa društvenih stanova zaradila 2,5 milijardi kuna, i samo bi dio tog novca bio dovoljan da se obešteti vlasnike stanova, piše Novi list.

Komentari (2)
  • zorangutan
    zorangutan 10:54 1.3.2018.

    žive desetljećima u tuđim stanovima i još prijete jer se napokon tome želi stati na kraj i stanove vratiti vlasnicima?!? pa što nisu u tih 30-40 godina dok su bili u tuđim stanovima štedjeli pa bi danas imali za vlastiti stan, ali lakše je bilo besplatno živjeti u tuđem stanu, a lovu trošiti na putovanja, aute, laptope, nove TV itd. i nadati se da će to trajati vječno!??

  • prorok111
    prorok111 9:12 1.3.2018.

    nek idu radit j.ebem ti mater socijalnu ,sve ukinuti, neka vidi drzava kako se zivi na socijali,kakvi se auti voze ,mobiteli ,pa na socijali se bolje zivi i veca imaju primanja od nekoga ko radi, jelkovec u sesvetama pa to se porshe voze i smiju se pogledajte malo vozni park po garazama,,sami niskoristi i problemi a svi zive na socijali, j.ebem ti mater sa drzavom tak glupom,najvece smece zivi na socijali,ima izzetaka ali oni kopaju po kontenjerima oni ni nedobivaju pomoc,i u ovom segmentu drzava ni vlast nevalja nista , smece isto kao i ovo na socijali.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!