Zasijano 27% više hektara, očekuje se 65% više repe

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 31. kolovoz 2016. u 22:01
Sigurno biti ostvaren najveći prinos šećera po ha: 9,5 t, Foto: M. Šantoši / Pixsell

Viro grupa procjenje da će proizvesti 110.000 tona šećera.

Tri hrvatske tvornice šećera – dvije iz sastava Viro grupe (Sladorana Županja i Viro tvornica šećera) te Tvornica šećera Osijek – počet će kampanju prerade šećerne repe do sredine rujna, a očekuju se rekordni prinosi i rekordna količina šećera u repi (tzv. digestija). To bi moglo rezultirati odličnom proizvodnjom šećera.

 

13.000ha lani

je bilo zasijano šećernom repom

U Hrvatskoj je ove godine zasijano oko 16.000 ha šećerne repe, od čega je oko 10.000 ha Viro grupa, dok je ostatak ugovorila Tvornica šećera Osijek. Ugovorena je još izvan Hrvatske proizvodnja na oko 3500 ha (Mađarska i Srbija), od čega oko 2000 ha za potrebe Vira. Porast zasijanih površina pod repom je oko 27%, a očekuje se čak 65% više repe nego lani. Vrlo je moguće da će se ostvariti i najbolji prinos ikada. Još se ne zna digestija, ali zasad repa izgleda vrlo dobro. To znači da će sigurno biti ostvaren najveći prinos šećera po ha (oko 9,5 t/ha), potvrdili su u Viro grupi. Procjenju da će njihova ukupna proizvodnja šećera od repe biti oko 110.000 tona.

Desetogodišnji prosjek pod šećernom repom (2004.-2015.) je 16.609 ha, a prinos 51,3 t/ha. Ovogodišnji prosječan prinos bit će sigurno veći od 70 t/ha, što je novi rekord nakon 2014., kad je bio visok urod, ali mala digestija. Sad bi trebalo biti dobro i jedno i drugo (rekordni prinos i digestija solidna), ističu u Viro grupi.

 

5800 kuna

prosječni je poticaj koji su proizvođači dobili za lanjski urod

Viro tvornica šećera organizirala je jučer tradicionalni Dan polja šećerne repe u tvrtki Diba u Suhopolju. Predsjednik Uprave Željko Zadro izjavio je kako će samo tvornica u Virovitici proizvesti više od 50.000 tona šećera zahvaljujući visokim prinosima i visokom sadržaju šećera u repi. “Očekujemo da će dogodine naši kooperanti šećernom repom zasijati barem 30% više površina jer je osiguravanje kvalitetne sirovine nužno za opstanak industrije. Uz konkurentnu cijenu i financiranje proizvodnje i dalje ćemo nastaviti pomagati u postizanju viših prinosa i digestije. U tome će nam podršku dati i grupa Cristal Union, koja je sada jedan od naš dioničara“, istaknuo je. Otkupna je cijena šećerne repe 270 kn po toni za digestiju od 16%, a očekuje se da će Viro otkupiti 360-370 tisuća tona slatkog korijena, dodao je Zadro..

Viro je nedavno prodao 17% udjela francuskoj grupi Cristal Union, jednom od vodećih europskih proizvođača šećera, alkohola i bioetanola, što će mu omogućiti snažniji iskorak u segmentu izvoza, ali i razmjenu znanja i iskustava u proizvodnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close