Zarubežnjeft maše ulaganjima, no tek se treba raspetljati što su dogovorili s HDZ-om

Autor: Marija Crnjak , 18. siječanj 2012. u 15:00

R. Čačić, prvi potpredsjednik Vlade, sinoć se sastao s ruskom delegacijom, a nije želio otkriti stav Vlade oko budućnosti projekta

Dobar dio velikih investicija Zarubežnjefta u Hrvatskoj, koje prema najavama direktora ruske državne tvrtke Nikolaja Bruniča premašuju milijardu eura, mogao bi doći u pitanje odluči li se aktualna Vlada na poništenje dogovora HDZ-ove vlade oko Janafa i Rusa uoči izbora. Radi se u udruživanju ruskog Zarubežnjefta s Janafom i švicarskom off shore tvrtkom White Falcon Holding na poslovima istraživanja nafte i plina. Taj je posao nedavno izgubila Ina, što je navodno rezultat općeg trvenja s Molom i Mađarima, ali prema nekim interpretacijama i ‘deala’ bivše hrvatske i ruske vlade kroz Janaf.

Na potvrdu navedene suradnje, koju je u utorak na konferenciji za novinare izrekao Brunič, reagirao je i Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora Ine, optuživši bivšu vladu za konspiraciju protiv Ine. Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, koji se sinoć i sastao s ruskom delegacijom, nije bio dostupan da nam otkrije svoj i stav Vlade oko budućnosti projekta. Generalni direktor Zarubežnjefta, tvrtke koja je u regiji prisutna kao vlasnik Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, presicu je održao u ruskom veleposlanstvu objavivši da njegova tvrtka s Janafom planira sudjelovati u geološkom istraživanju na devet mjesta u Hrvatskoj. Rusi bi se u to mogli odmah uključiti, tvrdi Brunič. Suradnja na projektu započela je formalno u svibnju prošle godine kad su Janaf i Zarubežnjeft potpisali Memorandum o razumijevanju uz blagoslov vlade. Dva mjeseca nakon toga, 4. kolovoza, Janaf, švicarski White Falcon Holding te Zarubežnjeft Švicarska osnivaju tvrtku Zarubežnjeft Adria, registriranu na varaždinskom Trgovačkom sudu za ‘istraživanje, razradu i proizvodnju ugljikovodika’. Tvrtka je osnovana samo nekoliko dana nakon što je vlada Ini oduzela pravo istraživanja ugljikovodika u većem dijelu Hrvatske.

Janaf potom postaje 10-postotni vlasnik novoosnovane firme. Brunič nije otkrio tko stoji iza švicarske off shore tvrtke. Spekulira se da iza nje stoje neki domaći poslovnjaci, no Brunič o tome navodno ne zna ništa. ‘Nama je bilo bitno da imamo 51 postotni udio’, kaže Brunič koji također ističe da ruska tvrtka nema namjeru konkurirati već postojećim naftnim tvrtkama u Hrvatskoj, dapače spremni su za suradnju. ‘No nisu svi dioničari Ine spremni za dolazak drugih ulagača, posebno iz Rusije’, dodaje Brunič koji tvrdi da je Zarubežnjeft predložio Ini sudjelovanje u poslovima istraživanja, no nisu dobili odgovor. Vijest o suradnji Janafa i Zarubežnjefta na poslovima koje je dosad radila Ina neugodno je iznenadila Davora Šterna koji smatra da Vlada mora preispitati navedene poslove, pogotovo zajedničko vlasništvo u nekim off shore tvrtkama. Tvrdi da nitko u NO-u Ine nije znao za te poslove. “To je nekorektan potez s obzirom na udjel države u Ini od 44 posto te 16-postotni Inin udjel u Janafu. Nemam ništa protiv Rusa, ali smatram da ovakav ulaz na hrvatsko tržište nije dobar za rusku državnu tvrtku”, upozorava.

Benzinske crpke

Čeka se odgovor OMV-a
Nikolaj Brunič je jučer potvrdio da Rusi žele preuzeti OMV-ove benzinske pumpe u Hrvatskoj, ustvrdivši da je tvrtka proslijedila upit u OMV, no još nije stigao odgovor. Drugi dio investicije odnosi se na produktovod koji bi povezivao Slavonski Brod, Zagreb i Omišalj, također u suradnji s Janafom.

Nemam ništa protiv Rusa, ali ovakav ulaz na hrvatsko tržište nije dobar za rusku državnu tvrtku
Davor Štern, pred. NO Ine

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nitko se nigdje nije usrecio sa Ruskim kapitalom ili suvlasnikom!

New Report

Close