Zaradili 104,6 milijuna kuna, a još se ne zna na što potroše svaku četvrtu kunu

Autor: Bernard Ivezić , 24. srpanj 2014. u 12:48
Direktiva EK o kolektivnim autorskim pravima potaknut će ZAMP na detaljnije knjigovodstvo/ Davor Puklavec/PIXSELL

Gotovo 25 milijuna kuna otišlo je za plaće i ostale troškove rada HDS-ZAMP-a, autorima dali 72,43 milijuna.

ZAMP će zbog Direktive Europske komisije o kolektivnom ostvarivanju autorskih prava, koja je usvojena u veljači, od iduće godine objavljivati strukturu svojih troškova.

Riječ je o podacima koji su se dosad tretirali kao jedna od najbolje čuvanih tajni u državi. "Hrvatsko društvo skladatelja kao udruga građana će, sukladno Direktivi EK, uskoro početi objavljivati detaljnu strukturu troškova", ističu u HDS-ZAMP-u. Iako je ZAMP, odnosno služba naplate kolektivnih autorskih prava koja djeluje u okviru Hrvatskoga društva skladatelja (HDS), lani imao rekordan prihod od 104,6 milijuna kuna, u njegovu javno objavljenom financijskom izvješću samo je za 927 tisuća kuna detaljno objašnjeno na što su potrošeni. Taj je novac podjeljen kroz četiri natječaja nezavisnim projektima, njih ukupno 90. Za svaki projekt naveden je naziv, nositelj projekta i dodijeljeni iznos.

Primjerice, ZAMP je u sklopu natječaja BTL dodijelio Udruženju za razvoj kulture URK iz Zagreba 10 tisuća kuna za projekt "Začarane Močvare" u zagrebačkom klubu Močvara.Na što je potrošen ostatak novca što ga je ZAMP prikupio, nema detaljnih informacija. Umjesto toga, navode se tri tipa troškova. Svaka četvrta prikupljena kuna, odnosno 24,98 milijuna kuna, otišla je za plaće i ostale troškove rada ZAMP-a; 7,17 milijuna kuna su odbici za socijalnu i kulturnu namjenu, a neto iznos koji se razdjeljuje autorima iznosi 72,43 milijuna kuna.Britanski pandan ZAMP-a PRS for Music Limited, koji je lani prikupio 596 milijuna funti, što je 5,7 milijardi kuna, troškove od 73,2 milijuna funti opisao je u svom izvješću mnogo detaljnije.PRS navodi da je za operativne troškove lani izdvojio 65,8 milijuna funti. Na plaće zaposlenih otišlo je 32,2 milijuna funti, za pravne i ine usluge 5,1 milijun, tehnologiju 4,3, najam 5,6, valutne razlike 5,1 milijun, dok se na ostale troškove tekućega poslovanja odnosi 13,6 milijuna funti.

 

25stalno

zaposlenih ima HDS-ZAMP, a za plaće je otišlo pet milijuna kuna

Usto, za  mirovine je platio 3,9 milijuna funti, dobrotvorne donacije 1,5 milijuna te za ostale troškove 3,4 milijuna funti. Pritom su u PRS-u naglasili da su smanjili i operativne i ukupne troškove hladnog pogona.U ZAMP-u su nam na to odgovorili da su i oni smanjili svoje troškove hladnog pogona sa 24,26 na 23,89 posto troškova. Ističu da članovima HDS-a omogućavaju uvid u sve troškove te da nisu trgovačko društvo da bi javnosti mogli dati jednostavne odgovore."Novac koji se raspodjeljuje privatni je novac skladatelja – članova društva, nisu posrijedi javna sredstva RH ili poreznih obveznika", ističu u ZAMP-u.Ipak, otkrili su da u HDS-u, pa tako i ZAMP-u, radi ukupno 25 zaposlenih. Navode da je za njihove plaće lani isplaćeno ukupno 5,01 milijun kuna.

Nadalje, ističu da je dio djelatnosti izdvojen tvrtkama i pojedincima."Većina njih radi u tvrtki Emporion usluge, ali u poslovne procese uključeno je još niz pojedinaca koji nisu u radnom odnosu, već rade povremeno, temeljem ugovora o djelu, poput zastupnika koji kontaktiraju vlasnike objekata na terenu, ili su zaposlenici drugih tvrtki koje temeljem ugovora obavljaju poslove za HDS kao što su odvjetnički uredi, zatim IT tvrtke, savjetodavne tvrtke i slično", objašnjavaju u ZAMP-u.Dodaju da je HDS vlasnik tvrtke Cantus koja ima četiri zaposlenika i promet od 2,88 milijuna kuna."Svi navedeni rade na lokacijama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te u prostorima od kojih su neki u vlasništvu HDS-a, a neke HDS unajmljuje", zaključuju u HDS-ZAMP-u.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Jao, kakav porez na dobit će morati platiti u 2016. ! Kako će sakriti novac..?

Kako se ne zna – sigurno je masovan odljev sredstava prema Pantovčaku – za budžet predizbornih aktivnosti i PR

možda i tamo kradu kune Zlatice

Za vrhunske skladatelje, te predizbornu kampanju sigurno ide dosta!

New Report

Close