Zaprešićkom hakeru mjesec dana istražnog zatvora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. travanj 2018. u 14:41
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Za sebe je navodno pribavio najmanje od 163.75124693 bitcoina približne vrijednosti 1,45 milijuna kuna na dan 24. travnja 2018.

Mladiću koji je iz Zaprešića vodio najveći svjetski ilegalni internetski servis za kibernetičke napade, 19-godišnjaku inicijala K. R. određen je u četvrtak jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo, doznaje se na Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

Iz sudskog priopćenja doznaje se da je 19-godišnjak od 2015. do 24. travnja 2018. iz obiteljske kuće u Zaprešiću, "upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske".

Taj računalni sustav, kako je istaknuto, "omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika".

"Takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na Internetu", ističu na sudu, dodajući da je 19-godišnjak "na taj način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu".

Za sebe je pritom navodno pribavio najmanje od 163.75124693 bitcoina približne vrijednosti 1,45 milijuna kuna na dan 24. travnja 2018.

Obrazlažući određivanje istražnog zatvora sudac istrage je zaključio da je K. R. "vršeći inkriminirane radnje pokazao veću količinu kriminalne volje (pomno planiranje, ulaganje velike količine energije kako bi se organizirala web stranica koja je omogućavala korisnicima iznajmljivanje usluge izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, što je sve uključivalo i međunarodni nivo organizacije)".

Kao otegotne okolnosti uzeto mu je i što se radilo o "najdugotrajnijoj usluzi za pružanje usluga izvršavanja DDoS napada (od neutvrđenog dana 2015.)" te što je pritom pribavio veliku imovinsku korist.

Iz sudskog priopćenja doznaje se i da je osumnjičenom oduzeto nekoliko platnih kartica Visa Prapaid, koje je dobivao uplatama Bitcoina na CrypPai račune, kao i potvrda tvrtke Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga.

Razlog za istražni zatvor je i što još nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.com, "zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja te da i dalje postoji velika prijetnja za ključne on line usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta".

Komentirajte prvi

New Report

Close