Zaposlio se u Irskoj, a Hrvatskoj mora plaćati porez

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2016. u 09:52
Foto: Thinkstock

Danko Kozar sada je jedan od onih Hrvata koji Hrvatskoj mora platiti porez na dohodak ostvaren u Irskoj.

Računalni programer Danko Kozar u Dublin je stigao u svibnju 2015. Zaposlio se u Amazonu, jednoj od četiri najuspješnije IT tvrtke u svijetu, a za potpunu sreću nedostajalo je još samo da mu se u Irskoj pridruže supruga i dvoje djece, od kojih je jedan sinčić koji je na svijet stigao samo dva tjedna prije očeva preseljenja u inozemstvo.

“Beba je bila još malena pa smo supruga i ja zaključili da nema smisla tako krhko dijete stavljati u avion jer nismo bili spremni riskirati. Moja je obitelj stoga još nekoliko mjeseci ostala u Hrvatskoj, a kad je sin malo ojačao, i sami su mi se pridružili u Irskoj”, započeo je svoju priču naš sugovornik Kozar.

Kako piše Jutarnji list, zbog činjenice da mu je uža familija tih nekoliko mjeseci ostala u domovini, Danko Kozar sada je jedan od onih Hrvata koji Hrvatskoj mora platiti porez na dohodak ostvaren u Irskoj, i to u iznosu od nekoliko tisuća eura obračunatih na primanja koja je zaradio u vrijeme razdvojenosti od obitelji. Kozar je pritom jedan od rijetkih Hrvata koji se o svojim obvezama osobno raspitao u Poreznoj upravi i pri jednom odvjetničkom društvu, u želji da živi i radi legalno, kako to propisuju domaći zakoni.

Ta je tema naplate poreza na dohodak ostvaren u inozemstvu posljednjih dana zapalila internet i društvene mreže, a pokazalo se ubrzo da je velik broj Hrvata prilično neinformiran o važećim zakonima i propisima. A oni kažu da se Hrvati koji žive i rade u inozemstvu, a kojima je uža familija ostala u domovini u periodu duljem od 183 dana u godini, smatraju poreznim rezidentima koji su na sav dohodak ostvaren u inozemstvu i tuzemstvu dužni platiti porez svojoj državi.

Pritom najviše “nagrabuse” rezidenti koji žive i rade u državama s kojima Hrvatska nije sklopila ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jer u tim slučajevima dva puta plaćaju porez: jednom u cijelom iznosu državi u kojoj žive i rade, a potom u cijelosti još i domovini. Kad je u pitanju Irska, Hrvatska je s tom državom sklopila ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali to ne znači da Hrvat koji je emigrirao u tu zemlju nije obveznik plaćanja poreza Hrvatskoj.

Upravo suprotno – i dalje je dužan platiti danak domovini iz koje je prebjegao, ali će mu Hrvatska taj iznos smanjiti za iznos poreza koji je već platio u emigraciji.

Komentari (8)
Pogledajte sve


Te idiotarije da "treba netko plaćati zdravstveno i poreze" objesite si mačku o rep. Ovo je porez na DOHODAK, ne PDV, ne trošarine, ne 124334 razna nameta koje imamo. On ŽIVI u Irskoj, ne RH. Njegova žena živi u RH i uredno plaća porez i ima beneficije u skladu s tim.

Dakle ne sjedi na 2 stolca jer je porez već platio u Irskoj, a sad bi, zato što je kod nas porez na normalne plaće astronomski, trebao platiti još pola novog auta. E ja bi pop**zdio, prodao sve što imam, skupio sve što imam, prebacio kapital u Irsku i rekao "Evo sad me ovršujte u Irskoj". I naravno neka svoju djecu oporučno ograniči da ne smiju ulagati u RH.

i mogu te ovršiti u irskoj putem europskog ovršnog naloga.
a ovo što si napisao je tipičan pamflet mrzitelja hrvatske države. samo bi sisali od države, ali kad joj treba dati, to je svima mrsko. to nije domoljublje. meni nije žao davati svojoj državi. drago mi je što mogu plaćati porez svojoj državi, a ne nekoj tuđoj. uopće ne smatram da nam država puno uzima obzirom na veličinu države. država je mala, ali i mala mora imati isti broj institucija kao velika. zato nam je država skupa. jeftinije bi bilo da smo ostali u jugoslaviji, zato i jest bila osnovana između ostalog. isti broj institucija, a dijeli se trošak na 6 država…no, toga sad nema i zato je to cijena imanja države. može se to donekle pojeftiniti, ali ne više od 10-15%, a to je ništa. to su činjenice. ostalo su novinarske bajke i pamfleti s ciljem slabljenja državnosti, a jačanja korporatizma.

Te idiotarije da “treba netko plaćati zdravstveno i poreze” objesite si mačku o rep. Ovo je porez na DOHODAK, ne PDV, ne trošarine, ne 124334 razna nameta koje imamo. On ŽIVI u Irskoj, ne RH. Njegova žena živi u RH i uredno plaća porez i ima beneficije u skladu s tim.

Dakle ne sjedi na 2 stolca jer je porez već platio u Irskoj, a sad bi, zato što je kod nas porez na normalne plaće astronomski, trebao platiti još pola novog auta. E ja bi pop**zdio, prodao sve što imam, skupio sve što imam, prebacio kapital u Irsku i rekao “Evo sad me ovršujte u Irskoj”. I naravno neka svoju djecu oporučno ograniči da ne smiju ulagati u RH.

Kako god bilo ,registar hrvatskih poreznih obveznika će biti jedna od tanjih knjižica. Možda bi i turiste trebalo upisati u taj registar i naplatiti im dio poreza. Ipak i oni dva tjedna u godini troše naše resurse (sunce,more,vodu,WC papir,parkirališna mjesta,nešto struje itd).

čitati zakone prije velikih životnih odluka. a ne ići zato jer susjed ide. a susjed gl.up ko stup..eto, sad je naučio na vlastitom primjeru. a i to je pravedno jer koristi ipak i naše usluge. ovi iz irske ovamo dolaze doktoru i zubaru jer si to tamo ne mogu priuštiti. ne vidim u čemu je problem. tako rade sve države EU, pa stoga može i naša. jedino se novinari zgražaju, ali oni su ionako u službi pisanja protiv hrvatske i širenja malodušja.

New Report

Close