Započeo projekt „Pula odlučuje“ – dodatni alat za sudjelovanje građana u kreiranju gradskog proračuna

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2015. u 11:51
Thinskock

Grad Pula ove se godine priključio projektu „Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun“ koji je jedan od dodatnih alata, uz već postojeću gradsku web-stranicu www.proracun.pula.hr, putem kojih se žele potaknuti građane da svojim prijedlozima sudjeluju u kreiranju gradskog proračuna.

Povodom pokretanja nove Internet stranice www.pulaodlucuje.org, koja je namijenjena svim građanima koji žele na direktan način svojim prijedlozima sudjelovati u kreiranju proračuna Grada Pule za 2016. godinu, održana je danas konferencija za novinare u prostorijama Udruge Zelena Istra kojoj su prisustvovali predstavnici Grada Pule i Udruge Zelena Istra.

Grad Pula ove se godine priključio projektu „Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun“ koji je jedan od dodatnih alata, uz već postojeću gradsku web-stranicu www.proracun.pula.hr, putem kojih se žele potaknuti građane da svojim prijedlozima sudjeluju u kreiranju gradskog proračuna. „Pula je i do sada imala praksu uključivanja građana u gradske odluke te će ovaj projekt biti izvrsna nadogradnja sustava odlučivanja. I ove godine održavamo javne tribine za građane u svim mjesnim odborima te nam Puljani svoje prijedloge za novi proračun mogu slati i putem e-Konzultacija“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za financije Grada Pule Vesna Sajić, istaknuvši kako će Grad raspraviti o svim pristiglim prijedlozima.

Savjetnik u Uredu za informiranje, europske politike i međunarodnu suradnju Leonard Poropat naglasio je kako Gradska uprava koristi nove tehnologije za što učinkovitije pružanje usluga građanima te kako bi ih potaknula da utječu na ključne odluke koje se tiču budućeg razvoja grada.

 „Pokretanjem ove internetske stranice Udruga Zelena Istra želi doprinijeti produbljivanju i proširivanju demokracije u lokalnoj zajednici te stvaranju uvjeta za provođenje participativnog budžetiranja u našem gradu. Za građane koji možda nisu upoznati s ovim načinom odlučivanja, koji se prijašnjih godina naveliko uveo na Islandu i u Estoniji, radi se o aktivnom uključivanju  građana u proces odlučivanja o javnim financijama, trošenju proračunskih sredstava i određivanju društvenih prioriteta“, rekao je Matić.

Prikupljanje ideja građana i istovremeno glasanje na internetskoj stranici www.pulaodlucuje.org započelo je 8. rujna, a trajat će sve do 8. listopada 2015. godine Projekt „Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun“ provodi se uz partnerske udruge Pan iz Karlovca i Centra za zdravo odrastanje IDEM i ja iz Malog Lošinja, financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close