Započela utrka za šefa Komore

Autor: Suzana Varošanec , 07. veljača 2014. u 12:23
Budući predsjednik HGK - Mudrinić, Kuštrak, Ferdelji ili Kovačević?

Sve do potkraj sljedećeg tjedna i isteka roka za predaju kandidatura za predsjednika Hrvatske gospodarske komore trajat će velika neizvjesnost.

Sve do potkraj sljedećeg tjedna i isteka roka za predaju kandidatura za predsjednika Hrvatske gospodarske komore  trajat će velika neizvjesnost, bez službenih potvrda najzvučnijih imena s gospodarske scene da se kane upustiti u novu i veliku poslovnu 'avanturu' –  preustroj institucije stare 162 godine, kao i redefiniranje njezina razvoja  i uloge u skladu s potrebama realnog sektora.

Takav se scenarij iščitava iz reakcija tijekom prvog dana objave Komorina natječaja. Pod pritiskom tenzija i različitih dvojbi koje u gospodarskim krugovima potiče aktualni proces izbora novog šefa Komore, jednako tako raste i glad za svakom službenom informacijom po pitanju tko su kandidati, ali i šutnja. Posljednjih dana neslužbeno su izlistana i prva imena visokopozicioniranih gospodarstvenika, no  jučer nitko od spominjanih uglednika nije želio potvrditi svoju namjeru kandidature. No, s druge strane, znakovito je i da se nitko od njih nije izravno odredio temeljem našeg upita. Iz razgovora s njima da se isčitati da ni oni sami još nisu prelomili na osobnoj razini. Riječ je o vrlo kratkom roku za tako veliku odluku, pa je posve logično da se odluke još važu, praktički do zadnjeg trena.Prema neslužbenoj listi izlicitiranih, u koju se mnogi uzdaju, najjačim kandidatima slove dva ugledna i istaknuta HUP-ovca, Damir Kuštrak, iz Uprave Agrokora te Ivica Mudrinić, koji je u siječnju, napustivši HT, prešao u njemački DT.

No, sam Kuštrak odbio je jučer očitovati se o tome pitanju, ostavljajući mogućnost za razgovor povodom istoga tek sljedeći tjedna. Mudrinić je, pak, izjavio da je riječ o vrlo delikatnoj temi, te je obećao svoje pismeno očitovanje na naša pitanja koje do zaključenja ovog broja nismo dobili.U opticaju je još nekoliko imena poput Dragana Kovačevića, predsjednika uprave Janafa, HNS-ov kadra, stranke koja de facto rukovodi Komorom u tranzicijskoj fazi te politički neobojenog Vladimira Ferdeljija, predsjednika menadžerske udruge Croma koji je za njemački EGO 20-ak godina vodio zagrebački Elektrokontakt. Kovačević je, pak, za sada mogućnost svoje kandidature odbio komentirati, dok se Ferdelji o tome, unatoč Crominom iskazanom interesu za razvoj Komore i postupni prijelaz na dobrovoljno članstvo, nije očitovao.

U Komorskim krugovima još uvijek se po nekima kao poželjan kandidat spominje SDP-u bliski Milan Stojanović iz Siscije, a isplivalo je i ime Miroslava Božića, bivšeg pomoćnika u Ministarstvu poljoprivrede, danas savjetnika tvornice šećera Viro. I Stojanović i Božić jučer nisu bili dostupni.  Kuštrak je vrlo ozbiljan kandidat i jaka ličnost, znakovita je poruka kojom je jučer u kratkom razgovoru započeo tu temu jedan član Komorina Upravnog odbora. Tom će tijelu u ruke dospjeti pristigle kandidature, a ono će skupštini predložiti najviše tri kandidata. Kuštrakov visoki rejting ipak nije u cijelosti lišen dvojbi koje postoje i u dijelu Upravnog odbora, i to samo zbog činjenice da dolazi iz Agrokora Ivice Todorića. Pitanje je bi li on preko Kuštraka na Komoru prelio i svoj utjecaj koji uživa kao najveći poslodavac u Hrvatskoj. Hoće li Kuštrak na toj poziciji naginjati proizvođačima i izvoznicima, pita se naš sugovornik iz UO, napominjući da ih većina smatra da Komori treba lider koji svoje reference vuče iz proizvodnje za izvoz. Oni koji su svoju karijeru tesali u proizvodnji ne mogu razmišljati kao trgovci, a vrijedi, kaže, i obrnuto.

"Nastojat ćemo da Komora dobije za predsjednika najboljeg kandidata iz realnog sektora koji može pomoći izlasku iz krize stvaranjem boljih uvjeta za proizvodnju namijenjenu izvozu", kazao je naš sugovornik.Većina upućenih smatra da će se 'koplja lomiti' između kandidata kojeg podržava krupni kapital ili eventualno politika, te s druge strane, interesa izvozno orjentirane proizvodnjee, što Vlada po najnovijem i zagovara. Po drugim otvorenim pitanjima – primjerice treba li predsjednik biti profesionalac ili volonter, u Upravnom odboru HGK-a većina je sklonija da novi operativni šef postane onaj tko se želi profesionalno posvetiti vođenju i restrukturiranju Komore.

Komentari (7)
Pogledajte sve

započela Utrka, za koju još nitko nije objasnio kome je potrebna, u ovakvom invalidskom pokradenom gospodarstvu

Vrijeme je da na čelo komore dođe:sposoban- entuzijasta- moralan- dokazano uspješan- neovisan- domoljub

E nemože.
Takav je zatvoren u Remetincu.

Purger,

koštali su nas lažni domoljubi, razni zločinci, Srbi i slični.

Pošteni i časni ljudi nisu nas ništa koštali, ostali su u sjeni podlih i beskrupuloznih.

Vrijeme je da na čelo komore dođe:
– sposoban
– entuzijasta
– moralan
– dokazano uspješan
– neovisan
– domoljub

Zatvorili lijepog Nadana u Remetinac i započela utrka za šefa .

A jel Nadanu bilo šta dokazano ?
Jel opće za šta optužen ?
Ili je dovoljno da su ga mediji stavili na galge ?

New Report

Close