Započela 34. plenarna sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Autor: Objava za medije , 27. ožujak 2018. u 14:18
FOTO: Press

U Strasbourgu je danas započelo 24. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih Vlasti Vijeća Europe na kojem kao voditelj hrvatske delegacije sudjeluje i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Zasjedanje je započelo uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström u kojem se osvrnula na sve izazove s kojima se Kongres trenutno suočava i istaknula kako članovi trebaju  zajedno, otvoreno i transparentno analizirati poteškoće te sukladno tome i dogovoriti zajedno odgovarajuća rješenja.

„Morat ćemo donijeti neke teške odluke, ali one će pokazati našu političku zrelost. Snaga Vijeća Europe je da je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti. Stoga se moramo usredotočiti na izazove s kojima se suočavamo i, kroz našu odlučnost i spremnost na reformu, očuvati glas lokalnih i regionalnih vlasti, bez kojih bi svakodnevni život naših građana bio teži, a stanje demokracije ozbiljno ugroženo", istaknula je predsjednica Mosler-Törnström. Članovi Kongresa složili su se kako je upravo glavna zadaća Kongresa stavljanje u fokus tema od posebnog interesa za lokalnu i regionalu samoupravu (uzimajući u obzir razlike zemalja članica) i zaključili kako ne smiju stati raditi na ostvarivanju tog cilja.

U nastavku sjednice članovi Kongresa su raspravljali o promociji ljudskih prava na lokalnoj i regionalnoj razini te su razmijenili mišljenja s predsjednikom Europskog Odbora regija Karlo-Heinzom Lambertzom koji je na današnjoj sjednici potpisao sporazum o suradnji između Odbora regija i Kongresa.

Dodatnu vrijednost sjednici dali su mladi delegati od 16 do 30 godina iz 40 zemalja koji su koji su aktivno sudjelovali u raspravi s ostalim članovima Kongresa. Tako je Republiku Hrvatsku na 34. plenarnoj sjednici Kongresa predstavljao i mladi delelegat Danijel Javorić Barić.

Uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, na plenarnoj sjednici sudjeluju međimurski župan Matija Posavec, zamjenica karlovačkog župana Vesna Hajsan-Dolinar i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Komentirajte prvi

New Report

Close