Zapanjujuća slika hrvatskog gospodarstva: Javni sektor je efikasniji od privatnog

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2017. u 14:56
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Ekonomisti oduvijek govore da tvrtke u privatnom vlasništvu bolje posluju od državnih, te da su privatnici produktivniji i učinkovitiji od javnog sektora.

Najveću dobit po zaposlenome i najmanje gubitke ima javni sektor, a najmanju dobit ima privatni sektor, prema podacima Fine za 2015. godinu. Iz toga proizlazi da je hrvatski javni sektor postao efikasniji od privatnoga.

Ekonomisti oduvijek govore da tvrtke u privatnom vlasništvu bolje posluju od državnih, te da su privatnici produktivniji i učinkovitiji od javnog sektora. Međutim, ovih dana Fina je objavila podatke o poslovanju 584 najveća poduzeća u Hrvatskoj (obveznika konsolidacije) koji govore suprotno. Naime, najveću dobit po zaposlenome i najmanje gubitke ima javni sektor, a najmanju dobit ima privatni sektor. Iz toga proizlazi da je hrvatski javni sektor postao efikasniji od privatnoga, piše Novi list.

Privatni i javni sektor, u cjelini, završio je 2015. godinu u plusu. Kad se zbroje svi njihovi dobici i gubici, ukupni rezultat privatnih i javnih poduzeća bila je dobit u iznosu od osam milijardi kuna. Pritom, javna poduzeća imaju samo 10,6 posto od ukupno zaposlenih, ali su ostvarila 31,5 posto od ukupne dobiti. Privatna poduzeća imaju 60 posto zaposlenih i 'samo' 55 posto dobiti. Najneučinkovitije su bile tvrtke u mješovitom vlasništvu koje imaju 21,4 posto zaposlenih, ali samo 13,5 posto dobiti. Glavni razlog je Ina, koja je prijavila gubitak od 1,4 milijarde kuna. Međutim, mnogi ne vjeruju u realnost takvoga prikaza.

Komentari (13)
Pogledajte sve

…Poduzetnici posluju s minimalnom dobiti, ako državna tvrtka posluje s minimalnom dobiti, onda se
u njoj radi na nezakoniti način…Sva dobit poduzetnika uložena je očuvanje standarda rada, stimulacije
kod zaposlenika , koji bježe u državni sektor, i eventualno daljnje ulaganje…?….

Javni sektor je efikasniji od privatnog ?

I to govori uhljebnička “tvrtka” Fina , umjesto da ju zatvore i bace na tržište ?

Da to se može dogoditi u državama u kojima tvrdke u većinskom državnom vlasništvu posluju pod zaštitom države.Njima su prilagođeni zakoni, koji neplatišama udare visoke kamate na opravdano neplačene račune, koji obično nemaju pokriće u izvršenoj usluzi od strane tvrdke u državnom većinskom vlasništvu.Tako ako niste platili ispostavljeni račun za 100 litarski kontejner dobijete opomenu pred tužbu. Ako u roku ne platite rastu vam visoke zatezne kamate. Ne možete dokazati da vi kao umirovljenik uopće ne proizvodite smeče u tolikoj količini. Ali ništa ne pomaže, jer su oni tako odredili,a zakon je napisan kako njima odgovara. Da ste slučajno privatnik, koji obavlja odvoz smeća nikada ne bi bili tako zaštićeni.Ovako vam prijeti ovrha pa ste prisiljeni platiti sve što od vas zahtijevaju. Lako je na taj naćin isplaćivati 13.plaću debelim zadnjicama u državnoj administraciji.U slučaju negativnog poslovanja u tekućoj godini oni odmah dignu cijenu svojih “usluga” u slijedećoj uz državni blagoslov.Konkurencije nema i zato mogu raditi što ih je volja. To je isto u slučaju vodovoda,elektrogospodarstva i svega drugog u vlasništvu države!

Kako ekonomija nije znanost, a statistika prostitutka matematike ovakvi naslovi nekih kvazi stručnjaka iskrivljuju stvarnost! Pogotovo kada uzmemo inverziju pravosuđa (krivosuđa) koje će siromaha oderat za tv pristojbu, a poduzetnika za isporučenu robu ili uslugu ostaviti na cjedilu….

New Report

Close