Zaoštravaju uvjete za potrošačke i stambene kredite: Računaju na znatan rast kamata

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

Banke u Sloveniji počele su zaoštravati uvjete za odobravanje stambenih i potrošačkih kredita, računajući na mogućnost znatnog rasta kamata u srednjoročnom razdoblju, što bi izazvalo kreditnu nesposobnost mnogih potencijalnih dužnika, donosi u utorak portal Siol.net.

Banke takve zajmove više ne odobravaju na osnovu trenutne kreditne sposobnosti komitenta, nego procjenjuju hoće li klijent moći otplaćivati kredit u budućnosti, pri čemu u simulaciji polaze od pretpostavke da će se Euribor, koji je sada u negativnoj zoni, povećati za 1,75 postotnih bodova.

Euribor, koji banke koriste za izračun anuiteta kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom, negativan je od 2016. godine, što je dovelo do oporavka stambenog i potrošačkog kreditiranja, no u ovoj se godini očekuje znatan rast te osnovne kamatne stope u eurozoni, navode slovenski mediji.

Građanin koji je kod neke slovenske banke po dosadašnjim uvjetima uzeo kredit od 120.000 eura s otplatom na 20 godina plaćao je mjesečni obrok oko 600 eura, a po novim bi uvjetima plaćao 100 eura više, što je rata koju mnogi zainteresirani za kredit više ne bi mogli otplaćivati, navodi Siol.net.

Komentari (1)
 • kupiprodaj
  kupiprodaj 17:13 9.1.2018.

  Kontam da će naši to kopirati prvom prilikom…
  Šta je rekao onaj čiko iz HNB-a, možda još godinu dana mira što se tiče kamata, a onda ko zna…
  Prebacio sam stambeni u HRK s fiksnom na prvih 5 godina, ali ako ne uspijem u 5 godina znatno smanjiti dug, ode i ja van HR…
  Auto sam uzeo na 7 godina fiksno u HRK pa sam tu miran, ali stambeni, steže li me steže oko vrata…

  Vidjet ćemo šta Draghi i ekipa iz ECBa kažu u dogledno vrijeme

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve