‘Žao mi je što i nakon 20 godina nemamo konkurenciju’

Autor: Marija Crnjak , 15. srpanj 2014. u 22:00
Hrvoje Marušić nedavno je proslavio 20 godina djelovanja škole/Ivo Čagalj/PIXSELL

Dental Centar Marušić je srednja zdravstvena škola u kojoj se obrazuju dentalni tehničari, fizoterapeutski tehničari, dentalni asistenti, medicinski kozmetičari i pedikeri.

Iako se Hrvoje Marušić može pohvaliti da je osnivač jedine privatne zdravstvene škole u Hrvatskoj, vlasnik splitskog Dental Centra Marušić nesretan je što i nakon dvadeset godina djelovanja njegove škole nije dobio konkurenciju.

Uporan je stoga u lobiranju kod Vlade koju zajedno sa svojim suradnicima želi uvjeriti da su privatno zdravstvo i privatno školstvo za državu i više nego isplativi. Država naime do sad nije uvidjela da potporom razvoju privatnih zdravstvenih i školskih ustanova, a njegov Centar spoj je dviju djelatnosti, može ne samo uštedjeti proračunski novac nego značajno podići kvalitetu edukacije i zdravstvene skrbi, tvrdi Marušić čija poduzetnička priča kreće iz davne 1974. godine, kad je njegova obitelj pokrenula privatnu stomatološku ordinaciju. 

Apsurdi zdravstva
Danas se Marušić doduše više ne bavi pružanjem zdravstvenih usluga, čije je resurse u potpunosti prepustio školi, kojoj to nije dozvoljeno.  "To je samo jedan od apsurda u našem zakonodavstvu koje ne dozvoljava da se u okviru našeg školskog centra pružaju i gratis usluge brojnim pacijentima koji si ne mogu priuštiti proteze. Mi smo neprofitna ustanova i kao takvi ne smijemo prodavati usluge, no to niti ne tražimo. No naši maturanti, koji imaju u potpunosti opremljenu ordinaciju i zubotehnički laboratorij, stoga svoje maturalne radove bacaju u smeće, umjesto da rade s pravim pacijentima, pojašnjava Marušić koji je bio jedan od inicijatora osnivanja granske udruge Hrvatske udruge poslodavaca za privatno školstvo.

Dental Centar Marušić djeluje kao srednja zdravstvena škola u kojoj se obrazuju dentalni tehničari, fizoterapeutski tehničari, dentalni asistenti, medicinski kozmetičari i pedikeri. U sklopu ustanove provodi se i obrazovanje odraslih, prekvalifikacije te stručna usavršavanja. Centar zapošljava 55 djelatnika i trenutno ima oko 200 učenika. Inače, Dental Centar Marušić utemeljen je još 1989. kao poduzeće za prodaju stomatološkog materijala i opreme, na temeljima privatne stomatološke ordinacije dr. Gordane Marušić koja je s radom započela u Kaštel Sućurcu 1974. godine. Škola je otvorena 1994. godine i čini osnovu obiteljskog poslovanja Marušića, a u svibnju je u splitskom HNK obilježena dvadeseta godišnjica djelovanja škole.U sklopu Dental Centra Marušić djeluje i Demo Centar u kojem se organiziraju se stručni skupovi i seminari iz područja fizikalne terapije i zubne tehnike, a u zubotehnički laboratorij upravo se sprema ulaganje vrijedno oko 150 tisuća kuna u opremu.

 

Marušić

Školi je nedavno odobreno 79 tisuća eura iz programa Erasmus od Agencije za mobilnost i projekte EU

"Naši projekti nastali su na zdravim nogama, nisu proizvod sumnivih pretvorbi već nastavak obiteljske tradicije i samostalnih ulaganja putem komercijalnih kredita. Samo u objekt škole uloženo je oko dva milijuna eura, čemu treba dodati skupu opremu na kojoj rade i uče naši đaci. Istodobno, nismo dobili ni jednu kunu subvencija ni od koga, uključujući Ministarstvo obrazovanja. Nije jasno zašto država ne podupire sustav privatnog školstva, ali i privatnog zdravstva, i to čini na vlastitu štetu", ističe Marušić koji se nada boljoj komunikaciji s novim ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom. Također, poduzetnik se nada i boljoj međusobnoj komunikaciji dvaju ministarstava u čijim sektorima posluje, jer postoji mnogo nerješenih pitanja koja zadiru u sektor obrazovanja i zdravstva. Dental Centar Marušić kao dodatni izvor financiranja svojih projekata koristi i europske fondove, čija sredstva se u najvećoj mjeri koriste za stručna putovanja učenika. Školi je nedavnoodobreno 79 tisuća eura iz programa Erasmus od Agencije za mobilnost i projekte EU, za financiranje projekta "Internacionalizacija obrazovanja u srednjoj strukovnoj školi DCM".

Kako suistaknuli u školi, cilj projekta je osigurati strukovnu praksu učenicima koji su završili nastavni plan i program 3. razreda zanimanja dentalni tehničar u inozemstvu. U sklopu ovog projekta učenici će provesti 15 dana u Berlinu (Njemačka) te dobiti iskustvo u radu po najvišim europskim standardima koje provode Zubotehnički laboratoriji u Berlinu, u potpunosti o trošku EU.Također, osim podizanja kvalitete školskog programa, cilj je jačanje strukovnih i jezičnih kompetencija njemačkog jezika, podizanje interkulturalne svijesti, te samim tim povećanje mogućnosti zapošljavanja. Inače to je treći projekt Srednje škole DCM koji se financira iz sredstava Europske unije.

Međunarodna suradnja
Početkom godine u Splitu je završen projekt "Integracije socio-ekonomskih vještina u sustav strukovnog obrazovanja" čiji je koordinator bio Dentalni Centar Marušić, ugostivši partnere iz Poljske, Litve i Turske. Radi se o projektu partnerstvo između javnih i privatnih obrazovnih institucija i strukovnih škola iz Hrvatske, Litve, Poljske i Turske, s ciljem upoznavanja maturanata s mogućnostima koje pruža društveno odgovorno gospodarstvo, kao i s integracijom učenika iz grupa u nepovoljnom položaju u ekonomski i društveni život. 

Kurikulum socijalne ekonomije
Partnerstvo uvodi temu društveno odgovornog gospodarstva u strukovno obrazovanje jednako kao i njegove dobrobiti i informacije o tome u EU. Oslanjajući se na potrebe lokalne zajednice, projekt pokušava stvoriti vezu između učeničkih potreba i potreba tržišta rada. Projekt je rezultirao stvaranjem kurikuluma socijalne ekonomije koji se aktivno primjenjuje u školi Dental Centar Marušić, ističu u Školi. Također, u školskoj godini 2011/12 Školi je odobreno financiranje u iznosu 32,7 tisuće eura za projekt "Europske razmjene iskustava zubnih tehničara", zahvaljujući kojem je 21 učenik za zanimanje zubni tehničar sudjelovao u programu edukacije od 15 dana u Njemačkoj i Liechtensteinu.

Edukacija i turizam

Tečajevi u dvorcu Šipan 

Tečajevi škole Dental Centar Marušić odvijaju se djelomice na otoku Šipan, u obnovljenom dvorcu dubrovačkog brodograditelja Vice Stjepovića Skočibuhe iz 16. stoljeća. Obitelj Marušić prije desetak godina kupila je zapušteno zdanje, autentično ga obnovila, te je objekt dobio status spomenika kulture. Djelatnost Hrvoja Marušića tu se okrenula turizmu, dvorac je na raspolaganju posjetiteljima koji ga mogu razgledati uz vodiča. Marušić nam otkriva da je 2003. godine Hrvatska turistička zajednica ljetnikovcu je 2003. godine dodijelila Plavi cvijet i proglasila ljetnikovac najoriginalnijom turističkom ponudom na Jadranu. Osim za odmorišne goste, ljetnikovac na Šipanu namijenjen je i manjim poslovnim grupama kojima je na raspolaganju i manja "kongresna dvorana".

Komentirajte prvi

New Report

Close