ZAMP: Ne naplaćujemo slušanje glazbe u traktorima, Horvat širi neistine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2015. u 14:59
Foto: Thinkstock

IZ HDS ZAMP-a ističu kako ne naplaćuju autorsku naknadu na privatno korištenje glazbe.

Hrvatsko društvo skladatelja – Služba zaštite autorskih muzičkih prava (HDS ZAMP) u petak je odbacilo i neistinom koja čini štetu svim skladatejima nazvalo tvrdnje SDSS-ova zastupnika Mile Horvata, koji je u Saboru prigovorio da ZAMP-ovi inspektori od vlasnika traktora koji imaju radio traže da plate naknadu.

IZ HDS ZAMP-a ističu kako ne naplaćuju autorsku naknadu na privatno korištenje glazbe, koje se odnosi na slušanje glazbe u kući, u automobilu, traktoru ili bilo kojem drugom prijevoznom sredstvu, jer za to ne postoji zakonska osnova.

"Terenski zastupnici ZAMP-a nikad nisu kontrolirali ovu vrstu korištenja glazbe, služba ZAMP nikada nije naplaćivala autorske naknade za slušanje glazbe na ovaj način, a još manje prijetila ovrhom od 20.000 kuna", navode u priopćenju.

Tvrde i kako "potpuna neistina poput ove" čini ogromnu štetu HDS-u i njegovoj stručnoj službi ZAMP, kao i svim skladateljima. "Zabrinjavajuće je da saborski zastupnik Horvat u Saboru iznosi ovako pogrešne informacije, ali i da ne poznaje zakone Republike Hrvatske koji reguliraju djelokrug rada organizacije za kolektivno ostvarivanje prava glazbenika", zaključuju u priopćenju.

Horvat je u petak upozorio u Saboru kako ZAMP-ovi inspektori na terenu pregledavaju traktore i od vlasnika onih koji imaju radio traže da plate naknadu. "Inspektori pregledavaju traktore i ako imaš tri traktora i u njima radio, onaj priručni, na sva tri plaćaš ZAMP-u naknadu. Ako ne platiš, ide ti ovrha na račun od 20 tisuća kuna", poručio je Horvat, raspravljajući o izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2014. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close