Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova predstavio Akcijski plan podršku izvozu

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2015. u 12:42
Zarko Basic/PIXSELL

Konačni je cilj doprinijeti povećanju vrijednosti izvoza, povećanju broja izvoznika, smanjenju vanjskotrgovinskog deficita, unapređenju strukture hrvatskog izvoza, jačanju pozicije tvrtki na postojećim i izlasku na nova, posebno brzorastuća tržišta, te unapređenju položaja RH u međunarodnoj trgovinskoj razmjeni.

U organizaciji Varaždinske županije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske  u Županijskoj palači održan je okrugli  na temu politike izvoza, tzv. Akcijski plan koju provodi Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Okruglom stolu prisustvovao je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr.sc. Jelena Zrinski Berger, predsjednik Županijske komore HGK Varaždin Čedomil Cesarec  te izvoznici s područja Varaždinske županije. Zamjenik ministrice je održao prezentaciju o vladinim mjerama poticanja izvoza, a u vrlo otvorenoj i konstruktivnoj raspravi predstavnici nekoliko tvrtki pohvalili su uspostavu gospodarske diplomacije, no također su istaknuli kako još uvijek nailaze na određene administrativne barijere prilikom izvoza svojih proizvoda na strana tržišta.

– Svrha Akcijskog plana koje je izradilo Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva je na jednom mjestu objediniti i prikazati sve mjere i aktivnosti koje je nužno poduzeti kako bi se osigurala sustavna i trajna podrška hrvatskim izvoznicima te pospješio plasman roba i usluga na inozemno tržište. Konačni je cilj doprinijeti povećanju vrijednosti izvoza, povećanju broja izvoznika, smanjenju vanjskotrgovinskog deficita, unapređenju strukture hrvatskog izvoza, jačanju pozicije tvrtki na postojećim i izlasku na nova, posebno brzorastuća tržišta, te unapređenju položaja RH u međunarodnoj trgovinskoj razmjeni. Od uspostave sustava gospodarske diplomacije u listopadu 2013. pa do kraja 2014., Ministarstvu vanjskih i europskih poslova obratilo se1600 domaćih izvoznika sa zahtjevom za pomoć, a njima je na 112 tržištapruženo4200 usluga. Domaći gospodarstvenici koji su se obraćali diplomatima za pomoć najviše su tražili poslovne partnere, a potom i informacije o zakonskoj regulativi u inozemstvu te pomoć pri otklanjanju administrativnih barijera – rekao je Joško Klisović te dodao kako je robni izvoz Hrvatske zabilježio prošle godine  rast od 8,7 posto, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je  60,5 posto. Brojke pokazuju veliki uspjeh izvoznika,  no  vjerujemo da je i sustav gospodarske diplomacije dao doprinos  ovoj pozitivnoj bilanci – zaključio je zamjenik ministrice.

Prezentaciji je prisustvovao i župan Varaždinske županije Predrag Štromar naglasivši kako u Županiji izvoz kontinuirano raste, pa je protekle godine on iznosio preko 5 milijardi kuna.

Direktor MIV-a d.d. Franjo Turek koji je prisustvovao okruglom stolu   naveo je nekoliko najčešćih problema s kojima se izvoznici susreću.

– To su, između ostalog, posjedovanje pravih informacija o tržištima te pitanje carinskih barijera.

Također je naglasio kako predstavljeni projekat treba pohvaliti, no to je projekat koji se još uvijek ne odvija u velikim skokovima, ali ipak se kreće.

Komentirajte prvi

New Report

Close