Založio nekretnine Marjana, krediti otišli drugim firmama

Autor: Suzana Varošanec , 21. prosinac 2016. u 07:58
Željko Kerum, originalan i u stečaju/Miranda Čikotić/PIXSELL

Vjerovnici će u četvrtak odlučiti hoće li krenuti u pravnu bitku dokazivanja nezakonitih makinacija bivšeg vlasnika Željka Keruma.

U stečaju splitskog Adriatica s milijunskim hipotekama na Hotelu Marjan – Kerumovoj tvrtki koja hotelom upravlja a nije imala sreće s predstečajnom nagodbom, čini se da je izgledan i za hrvatsku stečajnu praksu ne baš čest postupak u kojemu se naknadno provjerava kako je dužnik hipotekama opteretio imovinu za vrijeme nesposobnosti za plaćanja, ili bez naknade kao založni dužnik preuzeo obveze za drugog korisnika kredita.

Riječ je o tužbi stečajnog upravitelja i stečajnih vjerovnika radi pobijanja pravnih radnji stečajnog dužnika iz razdoblja prije otvaranja stečaja tvrtke Adriatic.  Stečajni zakon predviđa mogućnost pravne zaštite pobijanjem radnji za situacije koje prethode propasti tvrtke, kada su oštećeni vjerovnici ili se nekima pogoduje. Potvrđeno je to pravnim mišljenjem odvjetničkog društva Madirazza i partneri koje je za potrebe ovog stečaja izradilo pravnu analizu na zahtjev Skupštine vjerovnika. S druge strane, ukupna vrijednost odobrenih kredita za koje su i zasnovane hipoteke tangirane potencijalnim pobijanjem iznosi gotovo 450 milijuna kuna.

 

185,2 milijuna

kuna kredita dobile su povezane tvrtke i bivša Kerumova supruga

Na meti stečajnih vjerovnika su razlučna prava koja imaju HETTA – pravni sljednik Hypo banke – iz dva ugovora o kreditu u iznosu od oko 35 milijuna eura, zatim Adria Resorts – sljednik Kreditne banke Zagreb – za njezin kratkoročni kredit od 50 milijuna kuna, dvije splitske tvrtke – Sapor u vrijednosti 112 mil. kuna i Gilan od 1,2 mil. kuna, ali i Anka Kerum, bivša supruge Željka Keruma u iznosu od 72 milijuna kuna. Vjerovnici će se očitovati na taj prijedlog 22. prosinca, kad je Trgovački sud u Splitu zakazao Skupštinu vjerovnika. U izvješću je stečajni upravitelj Miletić potencijalne pravne korake razvrstao u tri skupine.

Temeljem činjenice da je Adriatic bio u blokadi u vrijeme sklapanja sporazuma o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava predlaže pobijanje sklapanja sporazuma i upis založnog prava u korist Anke Kerum te tvrtki Sapor i Gilan. Zbog poduzimanja pravne radnje bez naknade pobijao bi i sporazum o zalogu u svojstvu sudužnika te upis založnog prava u korist Kreditne banke jer je kredit isplaćen tvrtki Sapor. Zbog protuzakonitog davanja financijske pomoći pobijala bi se i založna prava iz kredita Hypo banke isplaćenog tvrtki Neva Kerum, za koje je Adriatic jamac i založni dužnik.

Neka založna prava na nekretninama Marjana zasnovana su u trenutku kad je tvrtka bila u blokadi dok ih je dio zasnovan kao osiguranje za obveze drugog korisnika kredita ili za povezano društvo. Istodobno, Miletiću je problem što u stečajnom postupku nema novca za financiranje osnovnih troškova, kao što su gorivo, uredski materijal, telefon i internet, a u izvješću se požalio na otežano vođenje stečajnog postupka zbog nedostatka novca za pokriće najosnovnijih troškova. Žiro račun je u blokadi koja je početkom prosinca iznosila oko dvije tisuće kuna, dok su dospjele obveze sredinom srpnja iznosile oko 650 tisuća kuna. Stečajni upravitelj stoga je uputio apel kojim poziva vjerovnike da uplate 50% navedenog iznosa, odnosno 332 tisuće kuna kroz namjensku pozajmicu stečajnoj masi za podmirenje troška koji je i specificirao.

Komentirajte prvi

New Report

Close